In residentie: Elisa Goossens (& SLAK)

Vanaf eind november repeteert Elisa Goossens samen met SLAK en de spelers van Monnikenheide-Spectrum in de Houten Zaal voor de gloednieuwe voorstelling 'Toen wij nog bergen waren'. Deze gaat op 14 december in première in de Warande en speelt ook op 15 en 16 december in de Kuub.

Elena Peeters en Adriaan Severins van productiehuis SLAK zijn al enkele jaren docent voor de theaterwerking van Monnikenheide-Spectrum. Dit seizoen regisseren ze voor het eerst samen met Elisa Goossens, een fantastische nieuwe maker, een volwaardige productie.

Wij willen Elisa graag beter leren kennen en stelden haar vijf vragen.

Vijf vragen aan Elisa Goossens

Waar haal je inspiratie uit?

Afgelopen jaar leerde ik het woord ‘serendipiteit’ kennen, wat zoveel betekent als: laat het toeval voor u werken. Het gaat om een toevallige en onbedoelde vondst terwijl de zoeker er niet naar zocht of naar iets anders zocht. Dat probeer ik meer en meer toe te passen. Zo zat ik een aantal maanden geleden het prachtige en tot de verbeelding sprekende boek ‘Honderd miljoen jaar en een dag’ te lezen, toen mijn telefoon rinkelde. Elena (van SLAK) belde me op met de vraag of ik een voorstelling met spelers uit Monnikenheide-Spectrum wilde maken voor de Warande. Ik wist meteen op welk boek de voorstelling geïnspireerd zou worden…

Wat is je eerste herinnering aan de Warande?

Beschamend maar waar, ben ik nog nooit in de Warande geweest. Het ligt een eindje van de plek waar ik ben opgegroeid en ik ging vooral naar theater in Antwerpen, om daarna ook naar Gent en Brussel te trekken. Gelukkig mag ik de Warande nu leren kennen dankzij Elena en Adriaan!

Wat beschouw je als je grootste prestatie of waar ben je trots op?

Fietsen zonder wieltjes. Mijn evenwicht was zoek tot mijn tiende.

Heb je een geheim talent?

Mijn grootste talent is tegelijkertijd mijn grootste valkuil. Ik ga met een grote overgave de dingen des leven aan: vriendschappen, relaties, maakprocessen, studies, werk… Ik verlang veel van mezelf en mijn omgeving, waarbij ik voortdurend op zoek ben naar verbinding. Eender wat ik aan ga, wordt snel ‘van groot belang’. Dat levert schone dingen op, maar vraagt soms ook veel. Ik probeer mijn vuur niet te doven, integendeel, maar probeer wel een toefje relativiteit toe te voegen nu en dan.

Naar welke artiest kijk je op?

Ik studeer momenteel aan Toneelacademie Maastricht en kijk enorm op naar de collega-regisseurs in mijn opleiding. We zijn een allegaartje van verschillende mensen, met andere smaken, persoonlijkheden en visies. Maar het is zo verrijkend om in hun bijzijn mijn artistieke praktijk te mogen onderzoeken. Ze leren me enorm veel bij en ik ben dankbaar dat we onze pogingen met elkaar mogen delen.

Binnenkort in de Warande

  • do 14 dec 23
   20.15
   de Warande, Turnhout
   Kuub, zittend
  • vr 15 dec 23
   20.15
   de Warande, Turnhout
   Kuub, zittend
  • za 16 dec 23
   20.15
   de Warande, Turnhout
   Kuub, zittend