In residentie: dOFt

Jonas Vermeulen

"Hard werken en plezier maken gaan hand in hand."

Collectief dOFt – uit te spreken als ‘d of t’, met de d van dans en de t van theater – creëert voorstellingen met eigen spellingsregels. Net zoals je je soms afvraagt of een woord geschreven is met een ‘d’ of een ‘t’, kan het publiek twijfelen bij een dOFt-voorstelling over de exacte discipline: is het nu dans of theater?

Collectief dOFt creëert vanuit artistiek onderzoek verrassende, uitdagende en impactvolle danstheatervoorstellingen voor een jong publiek. dOFt is een artistieke samenwerking tussen vier individuele kunstenaars: choreograaf Piet Van Dycke, theatermaker/componist Jonas Vermeulen, artistiek productieleidster Sam Cunningham en actrice Nele Vermeulen.

In juni repeteert dOFt in onze Houten Zaal. Op 18 en 19 maart 2024 speelt hun nieuwe (school)voorstelling 'FOON' in de Warande.

Vijf vragen aan gezelschap dOFt 

Waar halen jullie inspiratie uit?  

We vinden het fantastisch om in het dagelijks leven te kijken hoe mensen dezelfde handelingen uitvoeren: de overeenkomsten, de kleine details, onze gedragingen, de menselijke competitie, het ‘heb je gezien dat’, de blikken, dat vinden we super interessant. Dat is heel moeilijk om op scène te zetten, maar het is misschien het herkenbare of de toegankelijkheid waar we naar streven: het is gebaseerd op ons allemaal. De kleinmenselijke kant als motor en inspiratie van het maakproces.


Wat is jullie eerste herinnering aan de Warande? 

We hebben de Warande elk op onze eigen manier leren kennen: 50uur de Warande, Plein de Cirque, repetities Zenuwslopend van Ilse Oostvogels, fABULEUS... Maar met dOFt werden we uitgenodigd om onze productie 'DUMMIES' te spelen vorig theaterseizoen.
 

Waar zijn jullie trots op? 

We zijn super trots dat we elke dag als vrienden mogen samenwerken zowel op privé als professioneel vlak. Dat is niet vanzelfsprekend, maar we hebben een mooie balans gevonden binnen dOFt. 
 

Hebben jullie een geheim talent?  

Veel mensen denken dat we elk van ons een geheime dubbelganger hebben, omdat we zoveel projecten combineren. Dat is niet het geval... Dus ik denk dat ons talent is om flexibel te zijn en rustig te blijven onder alle hectiek en deadlines. 


Naar welke artiest kijken jullie op?  

Choreografe Nicole Beutler