Nick Andrews
Nick Andrews

boek Within Me

Nick Andrews

In 2016 stond de solotentoonstelling van Nick Andrews in de Expozaal. In de Warande kan je momenteel nog het boek kopen dat bij Hannibal Uitgeverij verscheen over het werk van Andrews. 

 boek bestellen 

Nick Andrews (°Londen, V.K. 1972) studeerde in 1996 af aan de Antwerpse Academie en datzelfde jaar nog had hij zijn eerste tentoonstelling. Onmiddellijk was duidelijk dat zijn werk een aparte plaats innam binnen de schilderkunst. Met zijn opvallende kleuren en contrasterend lyrische en geometrische vormen greep hij terug naar schilderkunstige tradities die op dat moment voorgoed verdwenen leken.

Twintig jaar later toont Nick Andrews in zijn solotentoonstelling ‘Within me’, enkele oudere sleutelwerken in confrontatie met recent werk. Hierin komen alle elementen die het werk van Andrews typeren doorheen zijn carrière tot een nieuwe synthese. Lijn, vorm en kleur behandelt de kunstenaar immers als aparte bouwstenen, die elkaar kunnen beïnvloeden en versterken. Vanuit die elementen bouwt hij zijn schilderijen op. Hij gebruikt hierbij enkel de drie basiskleuren rood, blauw en geel die hij mengt tot hij precies die kleur krijgt die hij nodig heeft. Opvallend bij zijn recent werk zijn de portretten die hij gemaakt heeft. In donkere tinten geeft hij close-ups van gezichten van bekende artistieke figuren uit de twintigste eeuw, zoals schrijver D.H. Lawrence of regisseur Federico Fellini.