boek Ria Pacquée. Slammm, Ramble, Perform. A Monograph

Ria Pacquée

Tegelijk met de tentoonstelling van Ria Pacquée in de Expozaal van de Warande verscheen bij Occasional Papers en Escautville het overzichtsboek ‘Ria Pacquée. Slammm, Ramble, Perform. A Monograph’ met teksten van Michael Curran, Jean Fisher, Antony Hudek, Ria Pacquée en Michael Taussig.

 boek bestellen 

Het oeuvre van deze Antwerpse pionier van de performancekunst wordt gekenmerkt door een scherpe (fotografische) blik, politiek commentaar en een dosis humor.

Naast performances brengt ze foto’s, video’s en sculpturen. Pacquée is verre van een opdringerige activiste. In een periode waarin vrouwen, ook in de kunst, hun rechten opeisten, bleef zij op haar eigen ritme het openbare leven opzoeken. De straat, de markt, het kerkhof vormen haar belangrijkste ‘zwerfterrein’. Als een eigentijdse landloper, benadert Pacquée de straat als een levendige set waarin zij zich als discrete observator voortbeweegt. Nu eens toeschouwer (middels foto’s en video’s), dan deelnemer (middels performances), rammelt Pacquée aan de meest elementaire vragen van het bestaan. Vaak verwondert ze zich over het mechanisme achter bepaalde (al dan niet religieuze) rituelen.

Deze tentoonstelling is een onuitgegeven wandeling in de voetsporen van een artistieke zwerfster op het kruispunt tussen vindingrijke straatrat en doortastende pelgrim.

prijs: 28 euro