repetitiefoto 'Adagiae' - Koen De Preter
Catherine Lemaitre

Adagiae (4-6 SO)

Koen De Preter
  • vr 19 apr 24
    13.45
    op locatie, Turnhout
    Sint-Pieterskerk (Grote Markt, Turnhout)

De Warande en vier Kempische cultuurcentra vroegen choreograaf Koen De Preter om een dansvoorstelling te maken voor vijf Kempische kerken. Het resultaat is een zoektocht naar verbondenheid over generaties heen.

Voor zijn nieuwe choreografie ‘Adagiae’ werkt Koen De Preter samen met lokale performers van alle leeftijden. Kempense kerken en hun akoestiek en architectuur vormen het unieke decor. De Preter putte zijn inspiratie uit het boek ‘Adagia’ van de filosoof Erasmus, een boek vol spreekwoorden uit de Griekse en Romeinse oudheid die ook vandaag nog gebruikt worden en tot de verbeelding spreken.

Haast je traag (festina lente)
De cirkel rond maken (circulum absolvere)
Tegen de stroom optornen (contra torrentem niti)

‘Adagiae’ laat ons stilstaan bij eindigheid en eeuwigheid, verleden en toekomst. Samen met de dansers gaat de choreograaf op zoek naar verbondenheid over de generaties heen.

De muziek wordt gecomponeerd en live uitgevoerd door Frederik Karcher.

Koen De Preter is bekend als choreograaf van ‘To Belong’ (Theater Stap), ‘Tender Men’, ‘J o u r n e y’ (met de toen 86-jarige Alphea Pouget), ‘The House That Built Us’ (UNM), ‘We dance to forget’ en ‘followfollow’ (fABULEUS).

Deze voorstelling is de opvolger van ‘urBach’ van choreograaf Helder Seabra die in 2017 een groep Kempense jonge dansers liet schitteren in verschillende kerken.

praktische info 

prijzen 

  • prijs secundair/hoger: 9 euro
  • prijs vrijetijdspas of UiTPAS met kansentarief: 1 euro
  • prijs leerkracht: per 20 leerlingen mag er 1 leerkracht gratis mee

leeftijd 

voor het 4de, 5de en 6de middelbaar 

educatie

download hier de lesmap

credits

dansers: Elise Badoux, Jolien Baeyens, Julie Bastiaens, Eliano Chika, May De Bont, Evelyne Dewulf, Enora Stessens, Danny Van de Sande, Yara Van Gorp, Viktor Verheyen
muziek: Frederik Karcher
choreografie: Koen De Preter
kostuums: Marie Dries
foto: Bart Van der Moeren

coproductie: Het Laatste Bedrijf
productie: Cultuurhuis de Warande Turnhout, cc De Werft Geel, cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg, cc ’t Schaliken Herentals en Cultuurcentrum Mol

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter.

logo Vlaandern