repetitiefoto 'Adagiae' - Koen De Preter
Catherine Lemaitre

Adagiae

Koen De Preter

De Warande en vier Kempische cultuurcentra vroegen choreograaf Koen De Preter om een dansvoorstelling te maken voor vijf Kempische kerken. Het resultaat is een zoektocht naar verbondenheid over generaties heen.

Voor zijn nieuwe choreografie ‘Adagiae’ werkt Koen De Preter samen met lokale performers van alle leeftijden. Kempense kerken en hun akoestiek en architectuur vormen het unieke decor. De Preter putte zijn inspiratie uit het boek ‘Adagia’ van de filosoof Erasmus, een boek vol spreekwoorden uit de Griekse en Romeinse oudheid die ook vandaag nog gebruikt worden en tot de verbeelding spreken.

Haast je traag (festina lente)
De cirkel rond maken (circulum absolvere)

Tegen de stroom optornen (contra torrentem niti)

‘Adagiae’ laat ons stilstaan bij eindigheid en eeuwigheid, verleden en toekomst. Samen met de dansers gaat de choreograaf op zoek naar verbondenheid over de generaties heen.

De muziek wordt gecomponeerd en live uitgevoerd door Frederik Karcher.

Koen De Preter is bekend als choreograaf van ‘To Belong’ (Theater Stap), ‘Tender Men’, ‘J o u r n e y’ (met de toen 86-jarige Alphea Pouget), ‘The House That Built Us’ (UNM), ‘We dance to forget’ en ‘followfollow’ (fABULEUS).

Deze voorstelling is de opvolger van ‘urBach’ van choreograaf Helder Seabra die in 2017 een groep Kempense jonge dansers liet schitteren in verschillende kerken.

Deze voorstelling is ook te zien in:

 • Sint-Pieter en Pauwelkerk in Mol (di 23 april om 20.30 uur)
  → tickets via cultuurcentrum-mol.be
 • Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandskerk in Hallaar (vr 26 april om 20.30 uur)
   → tickets via zwaneberg.be
 • St.Dimpnakerk in Geel (di 30 april om 20.30 uur)
  → tickets via dewerft.be
 • Sint-Waldetrudiskerk in Herentals (di 7 mei om 20.30 uur)
  → tickets via schaliken.be

 

 

credits

dansers: Elise Badoux, Jolien Baeyens, Julie Bastiaens, Eliano Chika, May De Bont, Evelyne Dewulf, Enora Stessens, Danny Van de Sande, Yara Van Gorp, Viktor Verheyen
muziek: Frederik Karcher
choreografie: Koen De Preter
kostuums: Marie Dries
foto: Bart Van der Moeren

coproductie: Het Laatste Bedrijf
productie: Cultuurhuis de Warande Turnhout, cc De Werft Geel, cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg, cc ’t Schaliken Herentals en Cultuurcentrum Mol

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter.

logo Vlaandern