DE CONCERTVERENIGING - Il Gardellino barokensemble
Il GARDELLINO

de Concertvereniging

Il Gardellino barokensemble
 • do 12 okt 23
  20.15
  de Warande, Turnhout
  Schouwburg, zittend

Door hun perfectie geniet het barokensemble Il Gardellino hoog internationaal aanzien op de podia in Europa. Samen met oa. sopraan D. Cachet, hoboist M.Ponseele, fluitist J. De Winne en trompettist              S. Kintaert brengen zij een boeiend muziekprogramma.

De naam van het ensemble is ontleend aan Vivaldi’s concerto da camera “del Gardellino”: het muzikaal portret van een virtuoze distelvink. In 1988 gingen hoboïst Marcel Ponseele en fluitist Jan De Winne van start met kamermuziekconcerten. Na enkele jaren werden vanaf 1998 een vaste kern van vijf strijkers toegevoegd om zo een veel groter repertoire te kunnen ontsluiten. In die jaren was radio Klara een stimulerende partner. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap werd Il Gardellino vanaf 2000 een vaste waarde in het muzieklandschap, zowel in binnen- als buitenland.

Inhoudelijk is het ensemble als een actieve vulkaan: steeds herzien, steeds vernieuwend. 

Il Gardellino voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken teneinde deze muziek van alle tijden stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten weerklinken. Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld.

De bewondering voor het oeuvre van Johann Sebastian Bach vormt de spil van il Gardellino’s repertoire, maar het ensemble gaat de boeiende uitdaging aan de muziek van ten onrechte minder bekende componsiten uit te voeren wat blijkt uit de vele CD opnames en concerten met muziek van Eichner, Graun, Fasch, Janitsch, Stölzel en Heinichen. 

Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. De musici zijn toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek. Il Gardellino geniet hoog aanzien zowel in eigen land als internationaal en het ensemble is aanwezig op de belangrijke muziekfestivals en podia in Europa. Il Gardellino kan terugblikken op een rijke discografie, opgenomen voor de labels Accent, Klara, Eufoda en Passacaille. Deze opnamen oogsten veel bijval bij pers en publiek en een groot aantal hiervan is door de internationale pers met prijzen als Diapason d’Or en Classica onderscheiden.

programma

 • J.S. Bach: 2de Suite voor fluit Bwv.1067
 • J.S. Bach: Cantate bwv 51
 • A. Marcello: Concerto in re klein- hobo
 • G.Fr. Händel: Will the Sun forget to Streak
 • Ar. Corelli: Sonate in C op.5 nr.3
 • G.Ph. Telemann: Conclusion Twv 50 :9

 

In reeks de Concertvereniging

Koop dit concert in een voordelige reeks.
meer info

credits

Déborah Cachet, sopraan - Marcel Ponseele, barokhobo - Jan De Winne, traverso - Sander Kintaert, trompet - Joanna Huszcza en Jacek Kurzydlo, viool - Kaat De Cock, altviool – Octavie Dostaler-Lalonde, cello - Louis Ponseele, contrabas - Korneel Bernolet, klavecimbel

een organisatie van de Concertvereniging i.s.m. de Warande

logo de Concertvereniging