DE CONCERTVERENIGING - Orchestre Philharmonique Royal de Liège
William Beaucardet

de Concertvereniging

Orchestre Philharmonique Royal de Liège
  • do 21 mrt 24
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend

De Belgische violist Lorenzo Gatto won de tweede prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2009. Na Beethovens Egmont ouverture hoor je het energieke, emotievolle derde vioolconcerto van SaintSaëns. We sluiten het concertseizoen af met frisse, sublieme klanken uit het hoge noorden.


Gergely Madaras

Sinds september 2019 is de jonge Hongaarse dirigent Gergely Madaras de negende muziekdirecteur van het OPRL. Geboren te Budapest in 1984 verdiepte hij zich eerst in de Hongaarse folkloristische muziek alvorens de studies fluit, viool en compositie aan te vatten in Budapest en Wenen. Door zijn muzikale inzichten en talenten werd hij al gauw dirigent te Hongarije en Frankrijk. Vervolgens stond hij reeds op de dirigentenbok van de vermaarde orkesten: BBC, Hallé, Scala, Oslo, Radio France, Royal festival Hall, Suntory-Tokio, Melbourne, Houston,…Ook dirigeerde hij oa. de opera’s de Toverfluit, La traviata, La bohème, Lucia di Lammermoor, Vanessa, ea... Hij voelt zich op vlak van de hedendaagse muziek verbonden met G. Benjamin, G. Kurtág en P. Eötvös. 

"Madaras did a wonderful job conducting. And in the performances of Sibelius’s Finlandia, he turned the orchestra into an entire world." (The Times)


Lorenzo Gatto

Lorenzo Gatto begon met vioolspelen op vijfjarige leeftijd. Op zijn elfde begon hij aan het Conservatorium en studeerde er af op 17-jarige leeftijd met de hoogste onderscheiding. Hij vervolmaakte zich bij H. Krebbers in Nederland en bij A. Dumay in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Vervolgens ging hij voor 4 jaar naar Wenen bij Boris Kuschnir. Zijn inspanningen werden op schitterende wijze beloond met de Tweede Prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd in 2009. Als “Rising Star” trad hij op in Europa en daarbuiten met bekende orkesten en dirigenten. Naast de vioolconcerto’s houdt L. Gatto ook veel van kamermuziek en treedt hij op met bekende musici zoals: M.J. Pirès, M. Maisky, M. Argerich, Fr. Braley, ea.. Met de getalenteerde pianist Julien Libeer vormt hij een succesvol duo en werd hun cd met de Beethovensonates bekroond met een “Diapason d’Or de l’année”! 
"A marvelous performance of Beethovens’ concerto by an outstanding violinist" (Amazon)

programma

  • L. van Beethoven: Egmont ouverture
  • C. Saint-Saëns: Vioolconcerto nr. 3
  • J. Sibelius: Symfonie nr. 2

 

In reeks de Concertvereniging

Koop dit concert in een voordelige reeks.
meer info

DE CONCERTVERENIGING - Orchestre Philharmonique Royal de Liège
Marie-Claude de Benaouda

credits

dirigent: Gergely Madaras 
viool: Lorenzo Gatto

een organisatie van de Concertvereniging i.s.m. de Warande

logo de Concertvereniging