Joris Van de Moortel - The alchemist kitchen, live in Het Bos, Antwerp, 2021
Timo Vergauwen

FRAGMENTEN, DOORGANGEN, AFDALING EN TERUGKEER

Joris Van de Moortel
 • zo 4 feb 24
  -
  zo 28 apr 24
  van woensdag t.e.m. zondag (maandag en dinsdag gesloten)
  de Warande, Turnhout
  Expozaal

van 4 februari tot 28 april 2024
open van woensdag t.e.m. zondag
van 10 tot 17 uur

Ruim 15 jaar bouwt Joris Van de Moortel (°1983, Oostakker-Lourdes, woont en werkt in Antwerpen) aan een divers, multidisciplinair oeuvre. Hij maakt muziek, schilderijen, tekeningen, sculpturen en maquettes die nadien al dan niet gestold worden tot grootschalige installaties vol neon. Deze roept hij samen met anderen op hun beurt tot leven in liveperformances vol was, vuur, rook en glas. Videowerk en stop-motion films bieden hem dan weer de mogelijkheid om vele zaken te laten samenvloeien in een nieuwe vorm. 

Zijn werk wordt gekenmerkt door een overdaad aan rebussen, woordspelingen, (kunst)historische referenties en een beeldtaal getekend door een horror vacui. Die omarming van een messy esthetiek 

is echter een noodzaak om een kritisch discours te vormen rond de rommelige verhoudingen tussen natuur, cultuur, kunst, religie en maatschappij vandaag de dag. Het atelier van Joris Van de Moortel betreden, voelt eerder als een inkijk in het laboratorium van een alchemist. 

In zijn praktijk neemt hij een gelijkaardige onderzoekende houding aan als deze uitgestorven figuur uit de wereldse mythologie. Eerder dan op zoek te gaan naar het eeuwige leven en rijkdom, lijkt Van de Moortel echter op zoek te zijn naar iets anders: naar een betreedbaar pad uit de chaos van de wereld die wij hebben gecreëerd en nu in versneld tempo naar haar destructie toe leiden. 

‘FRAGMENTEN, DOORGANGEN, AFDALING EN TERUGKEER’ is een eerste episode uit een drieluik dat de kunstenaar voorbereidt en later in 2024 haltes kent in het SMAK in Gent en het LAM in Villeneuve d’Asc (FR). De tentoonstellingscylus wordt een voorstel voor een nieuwe mythologie om niet enkel onze eigen wereld beter te snappen, maar ook die van de kunstenaar. Bereid je alvast voor om de keuken van de Alchemist te betreden.