Tom Liekens - MATADOR, 2022, collage van houtsnede en monotype op doek, 150 x 200 cm
Tom Liekens

Samengestelde wezens uit sagen, mythen en legenden

HYBRIDEN

juni tot oktober 2024
open van woensdag t.e.m. zondag
van 10 tot 17 uur

Samengestelde wezens uit sagen, mythen en legenden 

In de biologie betekent hybride hetzelfde als kruising of bastaard, het resultaat van seksuele voortplanting van twee verschillende types planten of dieren. Wat krijg je als je een paard en een ezel kruist? Juist, een muilezel. Of een muildier, afhankelijk van wat de vader en wat de moeder is. Ezels
en paarden zijn niet de enige dieren die samen voor een vreemd soort nakomelingen zorgen. Een ‘lijger’ is een in gevangenschap gekruiste mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. De ‘gaap’ is dan weer het jong van een vrouwtjesschaap en een geitenbok. 

Fantastische wezens uit mythen, sagen en legenden zijn vaak hybriden samengesteld uit verschillende, dikwijls heel uiteenlopende dieren. Niet zelden lijken ze ook een mengeling van mens
en dier te zijn. Zulke voorstellingen en beschrijvingen van hybride schepsels komen voor in alle culturen over heel de wereld en bestaan al sinds de oudheid. Vele kennen we vandaag nog en zijn immens populair in films, boeken en games. Ze zijn ook voor hedendaagse kunstenaars een onuitputtelijke bron van inspiratie. 

‘HYBRIDEN: Samengestelde wezens uit sagen, mythen en legenden’ vertelt de ontstaansgeschiedenis van deze wonderbaarlijke creaturen en hoe hun betekenis evolueerde. De tentoonstelling brengt historische artefacten, curiosa en werk van hedendaagse kunstenaars samen in een groot rariteitenkabinet en wordt samengesteld door kunstenaar Tom Liekens en de Warande. 

credits

beeld: Tom Liekens - 'MATADOR', 2022, collage van houtsnede en monotype op doek, 150 x 200 cm 

website Tom Liekens