hetgevolg - IK, ISRAELS
Marit Stocker

IK NOEM JOU

HETGEVOLG / Het Laatste Bedrijf

Sofie Decleir en de Hartenspelers gaan samen de dialoog aan en spelen 'IK NOEM JOU' waarbij ze elkaars geschiedenis beschrijven en ontdekken dat er in alle verschillen veel raakpunten zijn. 

'IK NOEM JOU' is een sterke vertelling van de geschiedenis van de twintigste eeuw, Sofie Decleir en Hartenspelers uit Marokko, Iran, Turkije en Armenië spelen. Een verhaal over hoe ongewild geschiedenis ons vormt en dat we daarom de geschiedenis nooit mogen vergeten.

Vertrekpunt van deze voorstelling is de eigen geschiedenis van theatermaker Marit Stocker en het leven van haar Joodse voorouders, de familie Israëls, waaronder de schilders Jozef en Isaac Israëls. Haar overgrootmoeder, Henriette Israëls vluchtte tijdens de tweede wereldoorlog naar Zwitserland en stichtte daar een nieuw gezin. Bij terugkomst in Amsterdam was haar hele familie gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen zonder enige kans op overleven. Het schuldgevoel dat deze vrouw met zich meedroeg weegt generaties later nog steeds door. Marit Stocker kijkt in 'IK NOEM JOU' dit trauma recht in de ogen en schrijft aan de hand van haar familiegeschiedenis een verhaal waarin discriminatie, rascime en rassenhaat - meer dan termen – hartverscheurend zijn en mensen tekenen voor de rest van hun leven.

Vanuit haar geschiedenis reflecteert Marit Stocker naar de Hartenspelers van HETGEVOLG, mensen van over de hele wereld die elk hun verhaal meedragen en laten zien hoe geschiedenis dikwijls ongewild hun levensloop heeft bepaald. Hoe ze omgaan met die geschiedenis en wat hen kwetsbaar en weerbaar maakt.

In 'IK NOEM JOU' beschrijft Marit Stocker een nieuw gevoel van verbinding van haar leven met het verloop van de geschiedenis. Zelden zal een verhaal ervoor zorgen dat het landschap waarin het zich afspeelt en de mensen die er in wonen, zo verankerd raken in de harten van het publiek als dat bij 'IK NOEM JOU'.

HETGEVOLG laat verschillende stemmen en visies aan het woord, we zijn een plek waarin alle stemmen veilig aan bod moeten komen. Zo stellen we ons kwetsbaar op. Dat is HETGEVOLG.


voor iedereen vanaf 16 jaar

Wijziging titel

De vorige titel van 'IK NOEM JOU' was 'IK, ISRAELS'.

credits

regie: Marit Stocker
spel: Sofie Decleir en onze Hartenspelers
co-productie: Het Laatste Bedrijf
muziek: Kris Auwers
scènografie: Jan Strobbe
kostuums: Mieke Vermeiren
licht: Frank Haesevoets
foto: Marit Stocker

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter.

logo Vlaanderen

www.hetgevolg.be