Centrum voor Algemeen Welzijnswerk De Kempen
Architects in Motion

Architectuur in de Kijker: Centrum voor Algemeen Welzijnswerk De Kempen

AR-TUR
 • wo 15 nov 23
  16.00 - 17.00
  op locatie, Turnhout
  Welzijnscampus CAW (Stationstraat 80, Turnhout)

AR-TUR, het platform voor architectuur en ruimte, zet vier maal per jaar een bijzonder architectuurproject uit de Kempen in de kijker. Telkens op woensdagnamiddag kan je deelnemen aan een rondleiding waarin ontwerper en opdrachtgever tekst en uitleg geven over het project. 

Op 15 november kan je deelnemen aan het vierde bezoek uit de reeks 'Architectuur in de Kijker'. Je bezoekt in Turnhout het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk De Kempen dat mensen helpt met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn.

Het centrum is een ontwerp van Architects in Motion en werd in 2020 opgeleverd. De ontwerpers schonken veel aandacht aan het creëren van (de overgang tussen) zowel private plekken, collectieve ruimte als subtiele mengvormen. Het gebouw met golvende gevel huisvest zowel het CAW als het OCMW en omvat o.a. een onthaalruimte, individuele gesprekslokalen, een tijdelijk verblijf voor crisisopvang, vormingslokalen, ontmoetingsruimte, kantoren, verpozingsruimtes, het jongerencentrum JAC, vergaderfaciliteit, ondergrondse parking, fietsenstalling en een binnentuin. De twee onderste bouwlagen waaieren uitnodigend uit richting een binnengebied. Het volume van de hoger gelegen bouwlagen overdekt het stedelijk ontmoetingsplein. De verticale houten lamellen in de gevel geven een natuurlijke textuur, dienen als zonnewering, geven tegenwicht aan de horizontaliteit van het beton en zorgen bovendien voor zowel geborgenheid als transparantie.

Jan Bal – directeur van CAW De Kempen – geeft samen met Bart Janssens – architect en zaakvoerder van Architects in motion – tekst en uitleg over het ontwerp waar sociale dienstverlening de focus krijgt. Kom woensdag 15 november een kijkje nemen en sluit aan voor de rondleiding in dit unieke project dat een hand wil reiken naar mensen met een vraag of probleem.

 

praktisch

 • wanneer: woensdag 15 november 2023 van 16 tot 17 uur
 • waar: verzamelen ter plaatse: inkomhal welzijnsonthaal CAW (Stationstraat 80, Turnhout) 
  Kom op tijd, de rondleiding start stipt om 16 uur
 • bereikbaarheid: trein/bus: 2 minuten wandelen vanaf station van Turnhout
 • prijs: 8 euro

credits

organisatie: AR-TUR