portret Virginie Platteau
Karin van Hees

Virginie Platteau

Lezing: Hoe luidt de stilte?
s t i l
  • za 17 feb 24
    19.30 - 20.45
    de Warande, Turnhout
    zone Schouwburg - Tuinzaal

In deze lezing gaat Virginie Platteau in op onze dubbelzinnige relatie tot stilte. Ze kijkt naar de betekenis van stilte in de kunst en de samenleving en houdt een pleidooi voor het belang van stilte. 

Zoveel mensen zijn op zoek naar wat stilte. Rust, ruimte en tijd die open en niet-ingevuld zijn. Maar de stilte jaagt ook schrik aan. We hebben ze met muzak en koptelefoons verjaagd uit winkelstraten en restaurants, uit ons leven en uit ons hoofd. Want stilte is verveling, zo lijkt het. Gebrek aan impulsen of afleiding confronteert je met een leegte. Kan die stille leegte ook meer inhouden? Een openheid, een weerklank, een mogelijkheid zijn? 
 
Stilte gaat creatie vooraf. Anderzijds is ze ook de oase of het zwarte gat waarin het spreken van de kunstenaar finaal verdwijnt. Wat is het paradoxale wezen van stilte? Hoe gaan kunstenaars ermee om? Stilte is vaak een voorwaarde voor inspiratie en concentratie. Soms dient de stilte als materiaal, als grondstof om mee te werken. Wat doet stilte in muziek, in poëzie, in schilderkunst? Wat valt er eigenlijk nog te zeggen, als alles al gezegd en geschreven is? Is ‘de rest’ stilte, of rumoer en ruis? 
  
Virginie Platteau is cultuurjournalist, docent en schrijfster. Al jaren is ze gefascineerd door stilte in alle facetten. 

s t i l

Met s t i l organiseren we in de maand februari voorstellingen, installaties, workshops en lezingen met een focus op stilte, rust, geestelijke gezondheid, evenwicht… Omdat stilte essentieel is, noodzakelijk in een overvolle wereld. meer info