expo N.B.D. (Never Been Done) - een overzicht van skaten in de Kempen

virtueel bezoek: 24.06.2023 - 03.09.2023

expo N.B.D. (Never Been Done) - 'een kijk in de Kempense skatecultuur'

 expo N.B.D.: een overzicht van skaten in de Kempen

De Kempen zit boordevol verhalen. Dit verhaal werd nog niet verteld. Sinds 1970 kan je op de Kempense straten de wielen horen ratelen. Vanuit een rijke geschiedenis reden de skaters de toekomst in. Van hangjongeren tot Olympische atleten. Skaten is nauwelijks uit het hedendaagse straatbeeld te denken.

De Kempense bodem bleek een rijke broedgrond te zijn voor het skaten. In onze straten bewegen professionele atleten zich op de rand van de perfectie. Hier groeit talent op het beton. Hoe ontstond deze tegencultuur en welke invloeden bracht het met zich mee?

De beste, ruigste en intiemste momenten werden door een groep Turnhoutse skaters verzameld en samengebracht in een tentoonstelling in de Luifelzaal van de Warande. VHS-banden, films, foto’s, skateboards… worden in een interactieve opstelling geplaatst. Dit is hun geschiedenis.

De tentoonstelling wordt ingehuldigd met twee skate contests: eentje op een miniramp en een op een 15(!)-stair (enkel voor professionele skateboarders).

N.B.D. is een afkorting voor 'Never Been Done' en wordt gebruikt wanneer een skater een nieuwe trick produceert op een straatspot. Daarom filmen skaters hun tricks. Video’s van nieuwe tricks inspireren anderen en helpen de skater naam te maken.