genomineerden Boonprijzen 2024
Bol Van Mol

Wie wint de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige boek?

Prijsuitreiking de Boon
 • di 26 mrt 24
  19.30 - 21.00
  de Warande, Turnhout

Op 26 maart is het zover! Dan weten we welke titels de Boon voor fictie & non-fictie en de Boon voor kinder- & jeugdliteratuur in de wacht slepen.

De genomineerden

Vijf titels werden genomineerd voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en vijf boeken maken kans op de Boon voor fictie en non-fictie. Wie zijn de auteurs op deze shortlist? Waarover gaat het boek waarvoor ze zijn geselecteerd? Lees het hier.

FICTIE EN NON-FICTIE

 • 'Alkibiades' - Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
 • 'DealersDochter' - Astrid H. Roemer (Prometheus)
 • 'Munt' - Richard Osinga (Wereldbibliotheek)
 • 'Paul van Ostaijen' - Matthijs de Ridder (Pelckmans / Querido Facto)
 • 'Sellinger' - Allard Schröder (De Bezige Bij)

KINDER- EN JEUGDLITERATUUR

 • 'Gelukkig en blij' - Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (Querido)
 • 'Kijk dan toch!' - Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck (Lannoo)
 • 'Neem nooit een beste vriend' - Erna Sassen & Martijn van der Linden (Leopold)
 • 'Nog lang geen later' - Kees Spiering & Jeska Verstegen (Luitingh – Sijthoff)
 • 'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda' - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

 

Stem op jouw favoriet!

De vakjury's beslissen wie de Boon wint, maar jij kan meebepalen welke titel de publieksprijs ontvangt. Davidsfonds en Vermeylenfonds reiken voor beide categorieën een publieksprijs uit, die telkens 5.000 euro waard is. Tot en met 24 maart kun je stemmen op jouw favoriete boek uit de shortlist van de Boon. Je maakt kans op een weekend Turnhout.

Breng jouw stem hier uit!

 

Volg de Boon via VRT en De Standaard

VRT en De Standaard zijn de mediapartners van de Boon. De komende maanden brengen zij de auteurs en titels van de shortlist uitgebreid onder de aandacht:

 • Op dinsdag 26 maart brengt VRT Canvas een extra lange aflevering van De Afspraak waarin de winnaars van de Boon bekendgemaakt worden. Bart Schols schakelt rechtstreeks over vanuit de studio in Brussel naar Bent Van Looy in Turnhout die de winnaars interviewt.
 • Bij De Standaard lees je alles over de genomineerde auteurs op de shortlist. Hou de app, website, krant én literaire bijlage zeker in de gaten voor nieuws en diepgaande gesprekken met de genomineerden.
 • Op vrijdag 12 januari maakte Bent Van Looy de genomineerden voor de shortlist bekend in het Radio 1-programma Culture Club. In de komende weken richt Culture Club elke vrijdagavond de schijnwerpers op de genomineerden en hun boeken.
 • In de podcastreeks van de Standaard der Letteren over de Boon gaat Sarah Vankersschaever in gesprek met haar gasten over de genomineerde titels en hun auteurs. 
 • Hoe leesbaar zijn de boeken op de shortlist? Dat onderzoeken Joris Hessels en Annelies Moons in twee afleveringen van hun podcast Leesbaar, te beluisteren vanaf 23 februari en 9 maart op VRT MAX.

Wat is de Boon?

In 2021 zag een nieuwe literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige boek het licht. In 2022 werd de Boon voor de eerste keer uitgereikt. Tijdens de editie van 2023 ontving Geert Buelens voor 'Wat we toen al wisten' de Boon voor fictie en non-fictie en Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap wonnen met 'Misjka' de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

De volgende prijsuitreiking vindt plaats op 26 maart 2024 in de Warande in Turnhout.

Met de Boon heeft Vlaanderen eindelijk weer literatuurprijzen met internationale uitstraling. De Boon heeft de ambitie om de nieuwe referentieprijs te worden voor het beste Nederlandstalige boek voor een breed en divers publiek.

Het prijzengeld bedraagt 50.000 euro per categorie. De Boon sluit aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied: de Libris en de Boekenbon Literatuurprijs. Bovendien is de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur de grootste prijs qua prijzengeld voor kinderboeken in de Lage Landen.​

De Boon is een initiatief van de vzw Vlaamse Literatuurprijs met steun van de Vlaamse overheid.

Dankzij de steun van partners Davidsfonds en Vermeylenfonds is er in elke categorie een publieksprijs ter waarde van 5.000 euro te winnen. VRT en De Standaard zijn de vaste mediapartners van de Boon.

credits

vzw Vlaamse Literatuurprijs in samenwerking met Stad Turnhout, de Vlaamse Gemeenschap, VRT Canvas, Radio 1, De Standaard, het Vermeylenfonds, Davidsfonds en de Warande.