BOG. | Sanne Vanderbruggen - Stiltemuseum
Julian Maiwald

Stiltemuseum

BOG. | Sanne Vanderbruggen
s t i l
Een ode aan stilte in al haar verschijningsvormen.

Wanneer je in een willekeurig woordenboek het woord ‘stilte’ opzoekt, krijg je doorgaans een definitie die neerkomt op ”de afwezigheid van geluid”. Omgekeerd heeft niemand het over ‘ontbreken van stilte’ als geluid moet worden uitgelegd. Geluid is de norm in onze levens. Het ‘Stiltemuseum’ zet juist de stilte op een sokkel.

Sanne Vanderbruggen maakte door de jaren heen geluidsopnames van verschillende soorten stiltes die ze hoorde. Een station tijdens een treinstaking, een kapel in een ziekenhuis, een duinpan, de stilte in Amsterdam na de uitschakeling van Ajax in de Champions League, een steen onder water. Deze verzameling wordt nu samengebald, geëxposeerd, beschreven en verbeeld in het ‘Stiltemuseum’, een tijdelijk museum in het theater.

Het ‘Stiltemuseum’ brengt je in een aangenaam kalme concentratie. Alsof we door alle ruis op zoek zijn naar een puurheid, een zachtheid... Een ode aan de menselijke verwondering.

Theaterkrant

s t i l

Met s t i l organiseren we in de maand februari voorstellingen, installaties, workshops en lezingen met een focus op stilte, rust, geestelijke gezondheid, evenwicht… Omdat stilte essentieel is, noodzakelijk in een overvolle wereld. meer info

credits

concept en tekst: Sanne Vanderbruggen
scenografie: Julian Maiwald
geluidsontwerp: Timo Merkies
eindregie: Mara van Vlijmen
dramaturgie Roos Euwe
techniek: Armand Wouters
productieleiding: Heidi van Deudekom
productie: BOG.
met steun van: Fonds Podiumkunsten, AFK, Stichting Melanie en de Brakke Grond
beeld: Julian Maiwald