Maria Kraakman / ITA-ensemble - scènefoto Cliënt E. Busken
Fabian Calis

Cliënt E. Busken

Maria Kraakman / ITA-ensemble (NL)
  • di 27 feb 24
    20.15 - 21.45
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend

Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met ‘Cliënt E. Busken’, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.

Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich er als een kleuter behandeld en weigert te spreken. Hij geeft zich over aan een stroom van herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. Raaskalt hij of is hij – zoals hij zelf beweert – nog bij zijn volle verstand? Haalt hij werkelijke herinneringen op of fantaseert hij zich een rijk gevuld leven bij elkaar?

Maria Kraakman: "Het is een lot dat velen van ons wacht: we worden oud, we takelen af, we raken afgezonderd en zijn overgeleverd aan de zorg van vreemden, en we wachten op het einde… Godzijdank hebben we Jeroen Brouwers! Hij creëert een feestelijk en vlijmscherp taalmonument dat zelfs de dood op afstand houdt, ons troost en doet lachen, en laat zien dat we werkelijk vrij zijn in onze gedachten. Ik ben bijzonder gelukkig dat wij dit geestesuniversum van Cliënt E. Busken gestalte mogen geven."

Gijs Scholten van Aschat: "Toen ik dit boek las, zag ik er meteen een voorstelling in. De hoofdpersoon E. Busken kan niets meer, alles is hem ontnomen, hij heeft alleen nog zijn gedachten, die hij met ons deelt. Hij bevindt zich in de laatste fase van zijn leven, waar werkelijkheid, droom en herinnering niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. In dit bouwwerk van taal raken wij verzeild. Omdat Jeroen Brouwers, om met E. Busken te spreken ‘een welhaast religieus taalbesef heeft met een woordenvariëteit als een bloementuin’, verlangde ik bij het bewerken van het boek naar muziek. Om even aan de taal te ontsnappen. Maar ook om door de muziek uit de jeugd van de hoofdpersoon, dichter bij hem te komen. In deze voorstelling hoop ik mijn twee grote liefdes in mijn vak te combineren. Taal en Muziek. Voor het hoofd en het hart."

“Van zeldzame klasse en emotionaliteit. Aangrijpend, ontroerend, beklemmend en ook vol humor.” (Theaterkrant, Keuze van de criticus)

“Voortreffelijk” (**** Nederlands Dagblad)

“Tekst, muziek en spel krijgen alle aandacht. Het resultaat is wonderschoon.” (**** Scènes)

“’Cliënt E. Busken’ is bovenal geslaagd als komedie.” (de Volkskrant)

“Gijs Scholten van Aschat is de ideale vertolker. Met verbazingwekkend gemak brengt hij de boze, geestige, soms licht ontspoorde taal tot leven, en daarmee de tragische figuur Busken, die zich tot vlak voor het eind manmoedig blijft verzetten tegen zijn lot.” (**** Elsevier)

inleiding

Bij deze voorstelling is er een gratis inleiding van 19.30 tot 20 uur in de Tuinzaal (+1). Neem de lift of trap naast café Barzoen.

Gijs Scholten van Aschat is een heerlijke verteller, aan wiens lippen je anderhalf uur lang hangt.

**** De Standaard

 

 

taalicoon 4

credits

regie: Maria Kraakman
met Gijs Scholten van Aschat en Jip Sebastiaan van den Dool
bewerking: Gijs Scholten van Aschat
naar het boek van: Jeroen Brouwers
scenografie en licht: Bart van Merode
kostuums: Rebekka Wörmann
muziek: Jip Sebastiaan van den Dool
particulier producenten: Joost en Marcelle Kuiper, Paula en Willem van der Schoot

met dank aan: Tony Decap en Mildred Aikema