Tom Hannes

Installatie: X-ED ESSAY
s t i l

We nodigen je uit om op de kussens te gaan zitten en het geluid tot jou te laten komen in een zen-mix van heldere focus en ontvankelijke ontspanning.

X-ED ESSAY’ is een audio-installatie en performance gebaseerd op ‘Essay’, een werk van John Cage uit 1985. Voor dit werk sprak Cage achttien tekstfragmenten uit Henry David Thoreau’s anarchistisch manifest ‘Essay on the Duty of Civil Disobedience’ (1848) in. De tekstfragmenten varieerden sterk in lengte; de kortste niet meer dan twintig regels, de langste elf bladzijden. De fragmenten werden op elektronische wijze even lang gemaakt en op elkaar gelegd. Het resultaat was een uiterst complexe en fascinerende geluidsstroom. 
 
Cage-kenner, performer en zenboeddhist Tom Hannes creëerde een nieuwe versie van dit werk, ‘X-ED ESSAY’, waarvoor hij de achttien teksten zelf insprak zodat ze allemaal precies twintig minuten zouden duren. De langste teksten werden op een doorsnee spreekritme voorgelezen, voor de kortere teksten werden de klanken lang, soms héél erg lang, aangehouden zonder de kleur van de spreekstem te verliezen. Luidsprekers die elk telkens één van de ingesproken teksten uitzenden, staan opgesteld in een cirkel met meditatiekussens en -matjes. 

s t i l

Met s t i l organiseren we in de maand februari voorstellingen, installaties, workshops en lezingen met een focus op stilte, rust, geestelijke gezondheid, evenwicht… Omdat stilte essentieel is, noodzakelijk in een overvolle wereld. meer info