Joris Van de Moortel: opening expo FRAGMENTEN, DOORGANGEN, AFDALING EN TERUGKEER
Tijs Vervecken

Joris Van de Moortel in gesprek met Leen Huet en Phillipe Van Cauteren

Artist Talk
expo FRAGMENTEN, DOORGANGEN, AFDALING EN TERUGKEER
  • zo 17 mrt 24
    13.00 - 14.30
    de Warande, Turnhout
    Expozaal

Kunsthistorica Leen Huet en directeur van het S.M.A.K. Philippe Van Cauteren gaan in gesprek met Joris Van de Moortel over diens praktijk en inspiratiebronnen. 

Ze hebben het onder andere over pelgrimages, de nakende apocalyps en muzikale invloeden van Don Cherry tot Captain Beefheart en Frank Zappa.

 

Over de expo

Bijna 20 jaar beweegt Joris Van de Moortel zich door het kunstlandschap, timmerend aan een gelaagd en multidisciplinair oeuvre. Hij maakt muziek, schilderijen, tekeningen, sculpturen en maquettes die nadien al dan niet gestold worden tot grootschalige installaties, verlicht met een karakteristieke signatuur in neon. Deze roept hij samen met anderen op hun beurt tot leven in muzikale performances met een variëteit aan ingrediënten en sacramenten als was, vuur, rook en glas. Videowerk en stop-motion films bieden hem dan weer de mogelijkheid om al deze facetten te laten samenvloeien in een nieuwe vorm.

‘FRAGMENTEN, DOORGANGEN, AFDALING EN TERUGKEER’ is een eerste episode uit een veelluik waarin de kunstenaar ons uitnodigt. In oktober 2024 opent een volgend deel in het S.M.A.K. in Gent. Deze tentoonstellingscylus wordt een voorstel voor een nieuwe mythologie om niet enkel onze eigen wereld beter te snappen, maar ook die van de kunstenaar. Bereid je alvast voor om de keuken van de Alchemist te betreden.

meer info

Joris Van de Moortel  in atelier Hoboken
Bart Van der Moeren