untitled
Zena Van den Block

GANGMAKER

Zena Van den Block - THE FREEDOM TO ENJOY
  • za 8 jun 24
    -
    zo 1 sep 24
    de Warande, Turnhout
    Witte Gang -1

Onder de noemer GANGMAKER maken we in de Witte Gang graag ruimte voor jong talent. Vanaf 8 juni zomert het in de Witte Gang, je lijkt er in een levensgrote postkaart van berglandschappen en zonsondergangen binnen te stappen. 


Zena Van den Block (°1995, Antwerpen) verwerkt haar interesse in populaire cultuur en do it yourself in haar werk. Door te observeren en verzamelen, merkt ze terugkerende, soms onbewuste gewoontes en patronen uit het dagelijks leven op, die neemt ze in haar werk op door elementen te isoleren en de gebruikelijke context om te buigen. Toeval en zelfs vergissingen kunnen zo op een speelse manier voor heel verrassende resultaten zorgen. 

Ze beperkt zich in haar werk niet tot één medium, ze onderzoekt welke materialen haar ideeën het best uitdrukken en laat ze tot zich komen. Puzzels, commercieel drukwerk, bouwmaterialen, digitale beelden ... ze vindt het en neemt het vast. Fotografie benadert ze als een kneed- en/of verwerkbaar materiaal dat nog vele kanten op kan voor het een eindpunt bereikt.  
 
In de Witte Gang vult het imposante collagewerk 'Untitled (Mountain View)' de hele oppervlakte van de hoge Witte Muur. Kunstenaar Zena Van den Block verzamelde hiervoor tientallen ansichtkaarten met berglandschappen van de afgelopen decennia, die scande ze in en bracht fragmenten daarvan op groot formaat samen tot een gereconstrueerd landschap. Zoals het reeds eerder mooi werd omschreven, weerspiegelt dit werk het verlangen van een onbezoedelde vakantie in de bergen: blauwe lucht met idyllische witte schapenwolkjes, de adembenemende toppen op de achtergrond en enkele authentieke aspecten zoals een berghut of een toeristisch trammetje. 
 
Hier zie je haar werk in een tentoonstellingscontext, maar Zena’s werk kom je ook tegen in de publieke ruimte. Ze onderzoekt hoe de inhoud van een werk mede bepaald wordt door de context waarin het getoond wordt en de reactie van (toevallige) voorbijgangers. De eerste laag van haar werk is meestal zeer herkenbaar, wat het werk toegankelijk maakt en de toeschouwer de vrijheid geeft om er een eigen interpretatie aan te geven. Zo laat ze ruimte voor ontdekking en betrokkenheid. Wandel zeker eens in verschillende richtingen langs het werk 'Sunset (Discolights)'. Dit bestaat uit 25 kaarten met lenticulaire prints van 75 verschillende zonsondergangen. Bij elke stap die je zet, zie je en ervaar je een ‘andere’ zonsondergang. Zena maakte ook nieuw werk speciaal voor haar expo als GANGMAKER, dit staat helemaal vrij voor jou om van te genieten, te interpreteren en te ontdekken.

You’ve got THE FREEDOM TO ENJOY! 
 
zenavandenblock.com
instagram.com/zenavandenblock

 

kunstenaarseditie pet FREE LIFE - THE FREEDOM TO ENJOY

Naar aanleiding van de tentoonstelling THE FREEDOM TO ENJOY van GANGMAKER Zena Van den Block, maakte de kunstenaar deze editie, een in twee kleuren geborduurde pet die je allround kan dragen!
Prijs: 30 euro

praktisch

gratis
Toegang tot de tentoonstelling is gratis.