Marc Vochten: kunstwerk uit expo 'Van het verborgene naar de open wereld'Marc Vochten: kunstwerk uit expo 'Van het verborgene naar de open wereld'
Marc Vochten

Van het verborgene naar de open wereld

TE GAST: Marc Vochten
  • zo 26 mei 24
    -
    za 1 jun 24
    de Warande, Turnhout
    Luifelzaal

openingsuren

zo 26 mei 10 - 19 uur vr 31 mei 14 - 19 uur
ma 27 mei 14 - 19 uur wo 29 mei 14 - 19 uur
do 30 mei 15 - 19 uur za 1 juni 13 - 19 uur

 

Marc Vochten (1946-2023) was een Kempische kunstenaar, die schilderkunst studeerde op het Sint-Lucasinstituut in Schaarbeek.

Marc Vochten was niet geïnteresseerd in de ‘pop art’, zoals de meeste kunstenaars van zijn generatie, maar vond zijn inspiratie bij de generaties voor hem, in het expressionisme, kubisme en de architecturale schilderkunst. Meer bepaald was zijn grootste inspiratie Lyonel Feininger (1871-1956), een Duits-Amerikaanse kunstenaar die ook één van de docenten was van de beroemde Bauhaus in Dessau.

De tentoonstelling start met zijn muze en echtgenote, Lydie Willems (1949-2008), voormalig  verpleegster in het AZ Sint Jozef in Turnhout. 

En dan gaan we verder met  zijn architecturale,  figuratieve en abstracte werken. 

De schilder vertrekt vanuit de werkelijkheid, maar voegt er zijn eigen inspiratie aan toe waardoor het een eigen, aparte, realiteit wordt. Let vooral ook op de overvloedige kleurencombinaties die hij gebruikt. 

Zijn inspiratie haalde hij op de plaatsen waar hij kwam, vooral in eigen land, of in het buitenland wanneer hij met zijn familie op vakantie was. 

Deze werken werden nooit eerder vertoond, toch niet buiten de private sfeer van naaste vrienden en familie. Vandaar ook de naam van de tentoonstelling ‘van het verborgene naar de open wereld’.