geschiedenis

De Warande heeft al heel wat meegemaakt sinds haar ontstaan in 1972. Onderaan kan je in vogelvlucht de geschiedenis van de Warande nalezen.

 

1956: Turnhout start onderhandelingen over de aankoop van gronden in het hart van de stad.


1962: Architecten Vanhout, Wauters en Schoeters worden aangesteld voor het opmaken van een eerste raming.


1966: Het definitieve voorontwerp wordt goedgekeurd en een jaar later legt minister Van Elslande de eerste steen. Er werd toen wel gedacht om het gasthuis naast het kasteel om te bouwen maar vrij snel werd beslist om het gasthuis helemaal af te breken en een gloednieuw cultureel centrum te bouwen.


1972: Op 28 oktober wordt het cultureel centrum plechtig geopend en kreeg het het woord voor een park bij een kasteel mee: de Warande. Onder leiding van Eric Antonis kon men tot de 31ste december al een flinke reeks activiteiten noteren.


1973: Al meteen een stevig programma in de Warande. In de tentoonstellingsruimte zien we onder andere werk van Ensor en op het podium stonden gekende namen als Zjef van Uytsel, de Strangers en André Van Duin. Ook de openbare bibliotheek is volledig voltooid.


1974: De Warande krijgt nog meer grote namen over de vloer. Op 1 april werd John Lennon aangekondigd, maar die is om een of andere reden nooit komen opdagen.


1976: Er vinden dit jaar 2400 activiteiten plaats en ook het aantal lezers van de bib schiet de hoogte in.


1977: Op 8 oktober wordt de Schouwburg feestelijk geopend!


1978: De uitleendienst voor kunstwerken Kunst in Huis wordt opgericht.


1980: Er komt een kinderboerderij in de groenzone en de voorstellingen krijgen een nieuw beginuur: 20.15 uur, nog steeds zo op dit ogenblik.


1981: Er is een groeiend aanbod voor scholen en voor wat we de derde leeftijd noemden. Er wordt ook onderzoek verricht naar de herkomst van de Warandegebruiker: 70% komt van buiten Turnhout, slechts 30% uit de eigen stad.


1983: De Culturele Raad die thuis is in de Warande, neemt het initiatief om een geschiedenis van Turnhout te laten schrijven: ‘Turnhout, de groei van een stad’ is nog steeds hét standaardwerk over onze stadsgeschiedenis.


1984: Op 18 juli moet het stadsbestuur de Schouwburg sluiten. Er is asbest gevonden en het zal 22 miljoen kosten om dat gevaarlijke product te verwijderen. Eric Antonis en zijn ploeg laten zich niet kisten en vinden onderdak in de Coca-Cola bottelarij op het kruispunt van de Steenweg op Mol en de Ring. De naam van de nieuwe locatie? Kokatoe!


1985: De podiumactiviteiten kennen, ondanks de nieuwe locatie, een groot succes. De tentoonstellingen lopen nog in de Warande zelf.


1986: Op 1 maart gaat de Schouwburg terug open. De Kokatoe wordt nog gebruikt door het Gevolg tot 1 oktober en gaat dan onherroepelijk dicht, tot spijt van een aantal muziekliefhebbers die er muziek voor jongeren wilden brengen.


1988: Directeur Antonis vertrekt uit de Warande naar het Zuidelijk Toneel en wordt opgevolgd door Staf Lauwerysen. Van 18 tot 29 april onderzoekt ‘Kunst maakt school’, de voorloper van ‘Kunst In Zicht’, hoe ze kunst kunnen integreren in het secundair onderwijs.


1989: VZW Krik, tot dan toe uitbater van het Warande-café, stopt ermee.


1991: Hoog bezoek! Koning Boudewijn en koningin Fabiola bezoeken Turnhout en dus ook de Warande.


1992: Op 31 oktober viert de Warande zijn 20ste verjaardag onder de titel Feestgedruis. En er is inderdaad feestgedruis tot in het kleinste lokaal.


1993: Het werk dat opgezet was in ‘Kunst maakt school’ wordt nu met meer middelen verder gezet onder de naam ‘Kunst In Zicht’.

 

1995: Er wordt meer aandacht besteedt aan dans, en dan vooral de hedendaagse dans. Naast Rosas treden gezelschappen op uit Spanje, Indië en er komt een project met 3 Canadese dansgroepen.


1996: Er wordt gesproken over het optrekken van een tweede zaal en de Warande sluit een ‘Pact’ met het cultureel centrum van Geel.


1999: Er wordt een wedstrijd georganiseerd voor het ontwerp van de tweede podium. Die wordt gewonnen door architectenbureau Macken & Macken. Daarnaast krijgt de Warande weer een nieuwe directeur: Staf Pelckmans gaat een druk jaar tegemoet.

 

2000: De besprekingen over het 2de podium en de ondergrondse parking zijn nu in volle gang.


2002: De Warande krijgt voor haar dertigste verjaardag een eigen website en stuurt vanaf nu ook nieuwsbrieven via mail.


2005: De Kuub, de nieuwe zaal van de Warande, wordt geopend en biedt ruimte voor jongerenmuziek, experimenteel theater enz.


2009: In het seizoen van 2009-2010 organiseert de Warande een aantal grote festivals waaronder het openingsfeest, de Ultima Vezdagen en Festival Bonjour.


2013: Op 29 januari 2013 gaan de deuren van de vernieuwde Warande open. De exporuimte is fors uitgebreid, er is een nieuw café met de klinkende naam 'Barzoen' en de hal is volledig vernieuwd. De Tuinzaal bevindt zich nu aan de voorzijde van het gebouw.


2016: De Schouwburg is aan een grondige renovatie toe en wordt aangepast aan de huidige wetgeving, comfort- en veiligheidseisen. De zaal zal twee jaar gesloten blijven, dus trekt de Warande op tour. Een deel van de voorstellingen kan plaatsvinden in de Kuub, maar er worden ook festivals en voorstellingen op locatie georganiseerd. Zo is er ‘WinterWarm’ in de Hoge Rielen en ‘Groeten uit de Kolonies’ in Merksplas en Wortel.

 

2018: De Schouwburg werd feestelijk geopend op 15 en 16 september.

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie