Nagedacht met Maarten Boudry en Rogier De Langhes: online editie

Hoe kijken filosofen naar de actualiteit? Wat valt hen op dat wij over het hoofd zien? En welke van hun inzichten kunnen ons helpen bij de dagelijkse nieuwsconsumptie? In Nagedacht ontvangen Jos Geysels en Joël De Ceulaer twee Vlaamse of Nederlandse filosofen die grondig stilstaan bij de actualiteit van het moment. 

Maarten Boudry

Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof verbonden aan de UGent, schrijft regelmatig voor bekende bladen zoals De Morgen, De Standaard, Volkskrant en Knack, maar hij schreef dit jaar ook al een boek met de toepasselijke titel Eerste hulp bij pandemie: Van Achterafklap tot Zwarte Zwaan. Niet alleen trouwens, maar wel samen met niemand minder dan gastheer Joël De Ceulaer. Boudry stelt zich vragen bij schoenmakers die niet bij hun leest blijven, zeker als deze als zogenaamd expert een podium krijgen. 

Rogier De Langhe 

Rogier De Langhe is economiefilosoof, eveneens verbonden aan de Ugent. Hij ziet dat het coronavirus polariseert. Hier schreef hij niet zo lang geleden een opiniestuk rond, en verdeelde de toekomstkijkers in twee overkoepelende kampen; de Growthers en de Base-raters. Hij plaatst zichzelf in het kamp dat zich zorgen maakt. “Anderen doen dat niet. Ze hebben ongelijk. Niet omdat ik zeker ben dat ik gelijk heb, maar omdat ze te zeker zijn dat ze gelijk hebben.”