Aerofoon: een ode aan de accordeon

Een aerofoon is een muziekinstrument dat een luchtstroom nodig heeft voor zijn geluid. Zoals de accordeon.

Over 'Een ode aan de accordeon'

Niet alleen in muziek, maar ook in de podiumkunsten toont de accordeon zich in al zijn veelzijdigheid. Een ode aan de accordeon is een ontdekkingstocht die je meeneemt naar het universum van dit wonderlijke instrument en zijn diepe emotionele resonantie. De culturele rijkdom van het instrument is verbluffend. Het heeft diepe roots in culturen over de hele wereld.

Uit Portugal komen vier getalenteerde muzikanten op de diatonische accordeon. Danças Ocultas spelen hedendaagse muziek gebed in volksmuziek, tango en kamerjazz. Het Frans duo Vincent Peirani & François Salque gaan op ontdekkingstocht tussen klassiek en jazz met Bach als inspirator.

Maar ook dichter bij huis inspireert Bach. Het Antwerpse theatergezelschap SKaGeN komt met een uitgebeende versie van ‘De Matteuspassie’ voor één accordeon en één stem. Tot slot duiken we met ‘Amours Aveugles’ in de verhalen van twee gedoemde liefdeskoppels op live-accordeonmuziek van Monteverdi. Gwen Cresens en Philippe Thuriot spelen, samen met sopraan Liesbeth Devos en tenor Ed Lyon, ten dans in deze voorstelling van Koen Augustijnen en Roselba Torres Guerrero.

Didier Laloy mag niet ontbreken in deze reeks over de accordeon. Al dertig jaar lang wint Didier met zijn diatonische accordeon over de hele wereld publiek voor zich. Met Adrien Tyberghein vormt hij het duo Dyad. Samen komen ze naar de Warande, vergezeld door een strijkkwartet.

Programma

 • Amours Aveugles

  Siamese Cie | Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero
  wo 12 mrt 25 20.15
  de Warande, Turnhout
  Schouwburg, zittend
 • Dyad & String Quartet (B/Frankrijk) + Sara Salvérius
  do 27 mrt 25 20.15
  de Warande, Turnhout
  Kuub, zittend
 • Brute Passie

  SKaGeN
  do 24 apr 25 20.15
  de Warande, Turnhout
  Schouwburg, zittend
 • Danças Ocultas (Portugal)
  vr 25 apr 25 20.15
  de Warande, Turnhout
  Schouwburg, zittend
 • Bach Project

  François Salque & Vincent Peirani (Frankrijk)
  za 10 mei 25 20.15
  de Warande, Turnhout
  Kuub, zittend