GESPOT: vrijwilliger achter de toog

De Warande draait voor een groot deel op vrijwilligers. Zonder hun inzet, hun capaciteiten en vooral hun enthousiasme zou de Warande niet kunnen zijn wat het vandaag is. Zij zijn dan ook onze beste ambassadeurs.

Waar vind je deze vrijwilligers? Ze helpen onder andere bij de ticketcontrole, in de vestiaire, aan het onthaal van de tentoonstellingen en ook achter de toog bij concerten in de Kuub. Hoe het er daar aan toegaat krijgen we te horen van Poppy Cabanier (16), één van onze jongste toogvrijwilligers.

Poppy: Een vriendin die hier al vrijwilliger was, vroeg me in april of ik een keertje mee wou gaan tappen. Ze zochten nog iemand aan de toog bij het concert van STIKSTOF in de Kuub. Ik kende de groep zelf niet, maar mijn vrienden en broer wel, dus het leek me wel leuk om dat ook mee te maken. En of het leuk was! Het was die avond heel erg druk, waardoor we hard moesten werken, maar zo voelde het totaal niet aan. Het is voorbij gevlogen. Ondertussen ben ik een vijftal keer komen helpen als tapper. Het was elke keer superplezant.

Of ik al tapervaring had? Nee, maar dat bleek ook helemaal niet nodig. De shift begint telkens met een briefing over hoe de shift zal verlopen, wie wat moet doen, hoe de kassa werkt. Je kan altijd met je vragen terecht. Het is sowieso een heel makkelijk kassasysteem.

Ik had nog geen ervaring, maar ik doe hier wel veel ervaring op. Er werd niet van mij verwacht dat ik het van in het begin perfect deed, ik krijg de kans om bij te leren. Dat voelt heel leuk. Maar ik leer niet alleen bij over het tappen zelf, ik leer ook omgaan met verschillende situaties, ik leer veel nieuwe mensen kennen, ik leer in een team werken. En ik heb ook echt het gevoel dat ik deel uitmaak van een team, dat is heel geruststellend.

Er is ook altijd genoeg werk te doen. De ene keer is het heel druk en de andere keer wat rustiger, maar ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik met mijn vingers stond te draaien. Als het rustiger is, is dat een perfect moment om even naar het concert te gaan kijken.

Dat ik een vergoeding krijg voor die tapshiften is natuurlijk mooi meegenomen. Binnenkort komen we met onze scoutsgroep helpen bij een concert. Met de vergoeding die we daarvoor krijgen, kunnen we voor een deeltje onze buitenlandreis betalen. Ook dat is het leuke aan toogvrijwilliger zijn in de Warande. (lacht)

 

Wij zijn steeds op zoek naar tappers. Wil je deel uitmaken van dit fantastisch team? 

 ga naar vrijwilligerspagina