Warande Informatief: Double Murder - Hofesh Shechter Company

“Dans is een eindeloos te ontdekken oceaan die zich richt op de toekomst.”

Zuid-Korea, China, Taiwan, Zwitserland, Turkije, Frankrijk, Nederland en België. 
Dit is het tourschema van 'Double Murder', de dansvoorstelling van Hofesh Shechter Company die neerstrijkt in de Warande.

 “Mijn eigen compagnie is een klein Utopia waarmee we over de hele wereld komen en mensen via dans op een bijna spirituele manier toegang bieden tot hun emoties. Dans is in staat om de kracht van die kwetsbaarheid te tonen.”

In een interview dat Hofesh Shechter in 2023 aan Radio France gaf voor het programma France Culture heeft hij het onder meer over de veelzijdige aspecten van dans. Inzichten die hij langsheen het maakproces met zich meeneemt.

'Double Murder' is een tweeluik, een split screen bestaande uit de macabere komedie 'Clowns' gevolgd door het tedere 'The Fix' als menselijk tegengif.
Uitersten die in onze wereld gelijktijdig aanwezig zijn.

De Brits-Israëlische Hofesh Shecher groeide op in Jeruzalem. Shechter, voordien ook rockdrummer, ontwikkelt een fascinatie voor de complexe mix van levensvreugde en onderhuidse agressie die zich tussen de leden van een samenleving in sneltempo kan verspreiden.

'Clowns' is gecreëerd voor het Nederlands Dans Theater in 2016, onder meer het jaar van de Brexit, de Amerikaanse presidentsverkiezing van Donald Trump en de aanslagen in Brussel, Nice en Parijs. Hoe ver kan geweld gaan in een context van entertainment is de motor waar 'Clowns' op draait.

Later werd de voorstelling als film uitgezonden door de BBC.

De maatschappelijke context verandert, maar laat, hoe het ook zij: oorlog in Oekraïne, alsook in de Gazastrook, de kritiek op het omgaan met geweld even actueel weerklinken.
U zou onterecht kunnen vergeten dat er nog schoonheid is.

En die is er, telkens opnieuw, met die gelaagde blik wil Hofesh Shechter ons laten kijken, aangevend dat de mens de capaciteiten tot veerkracht en hoop bezit.

'The Fix' is de meest recente creatie van het tweeluik, een balsem voor die kwetsuren, de sprankel van geloof in de toekomst.

“Dans is moeilijk in woorden te vatten. Het begint meestal als ik alleen in de studio ben en mijn gevoel in een beweging omzet. In veel gevallen film ik die bewegingen om tot een choreografie te komen, want ze moeten een structuur en een focus krijgen binnen het geheel van een voorstelling.”

Wat is de energie van een groep? Hoe sterk zijn individuen als ze zich verenigen en waartoe zijn ze daardoor in staat? Hoe echt kan je zijn op een podium? En waar ligt welke grens bij Double Murder?

Zijn dans brengt een gefragmenteerd verhaal vanuit beweging die zijn oorsprong vindt bij de ritmes van club en folk. De beweging wordt een kolkende golf van tien dansers. Elke choreografie opent een nieuw luik van zijn eigen taal met het podium als cinematografische scène.

En dat is niet zomaar, want Shechter haalt inspiratie uit cinema en niet in het minst bij de films van Stanley Kubrick.

Soms is het gechoreografeerde anarchie, pose, act, sarcasme in Clowns tegenover intieme reflectie, open, eerlijk en kwetsbaar in The Fix: een meditatief moment waarop de dansers hun maskers afnemen.

“Ik ben begonnen als pianist, ik had dus ook muzikant kunnen worden, maar het gemeenschappelijke gevoel van iets te creëren heeft me erg geraakt binnen dans. Dat gevoel kan ik alleen aan de piano niet bereiken. De dansers geven me energie en inspiratie. Zelf muziek maken voor mijn dansvoorstellingen is dus de best mogelijke combinatie.”

Hofesh Shechter dirigeert zijn dansers, gefocust, intens, harmonieus en verfijnd met deze double bill voor ogen, waar hij tevens de muziek voor componeert, in samenwerking met een team dat instaat voor licht, kostuum, geluid en beweging.

“Me kunnen vermengen met de levens van de mensen waarmee ik de voorstellingen creëer en die gevoelens overbrengen op een publiek van duizenden mensen geeft me een grote voldoening.”

Into our deepest emotions en ook hope as our most valuable currency worden u voor Double Murder beloofd; sommige zinssneden blijven op hun best onvertaald.

Als een begeleidende tekst ook een postscriptum mag hebben, dan is dit er één:

wanneer u op YouTube Hofesh Shechter Company intikt, toont het zoekresultaat Get Into Dance Workshop: Hofesh Shechter Company drie dansers en de geassocieerde artistiek directeur die u in enkele stappen binnenleiden in de meest essentiële dansbewegingen van de Company. Groove, Rythm, Energy, Emotion, en Elasticity brengen u tot bij Freedom waarop u al deze punten kan loslaten om ermee te spelen.

Tot zover.

Tekst en illustratie: Marie Peeters

 

Credits

Choreografie en muziek: Hofesh Shechter
Lichtontwerp The Fix: Tom Visser
Kostuumontwerp The Fix: Peter Todd
Lichtontwerp Clowns: Lee Curran
Additioneel lichtontwerp Clowns: Richard Godin
Gebaseerd op kostuumontwerp Clowns door Christina Cunningham

 

 

naar de voorstelling