Interview met de nieuwe directeurs van de Warande
Bart Govaert is afkomstig van Antwerpen, waar hij onder meer als coördinator van de stedelijke cultuurcentra en directeur cultuur werkte. De voorbije jaren was hij directeur van De Brakke Grond, het Vlaams cultuurhuis in Amsterdam. Lieve Crauwels woont in Tielen en werkt al meer dan 15 jaar voor Provincie Antwerpen. Ze neemt voor de Warande afscheid van haar functie als directeur van het Suske en Wiske Museum in Kalmthout.
Bart, Lieve, wat gaat er veranderen vanaf midden februari?
Bart: “Het is volgens mij nog te vroeg om grote uitspraken te doen. In eerste instantie willen we vooral luisteren naar de noden en verwachtingen van alle betrokkenen, om die vervolgens zo goed mogelijk samen te realiseren. Het is onze opdracht om de Warande de status te geven die dit huis verdient en om die te bestendigen in de toekomst. We gaan zeker niet halsoverkop veel veranderen.”
Lieve: “We willen focussen op het positieve, zonder de ogen te sluiten voor wat minder loopt. Onze eerste taak is om onze voelsprieten uit te steken. Van de medewerkers zijn er sommigen al heel lang aan boord, anderen zijn recent gestart en brengen nieuwe inzichten mee. We zullen de nodige stappen zetten, met de blik op een mooie toekomst voor de Warande.”
Hoe wordt de rolverdeling tussen jullie?
Bart: “Dat zal zichzelf wel uitwijzen. In mijn job bij de Brakke Grond werkte ik in een gelijkaardige structuur. Als algemeen directeur sta ik in voor het overkoepelende en bewaar ik het overzicht over het groter geheel, zodat het schip de juiste koers vaart. We gaan bekijken wat dit huis nodig heeft en hoe we ons daarop best organiseren.”
Lieve: “Ik heb nog geen ervaring in deze rolverdeling, die typisch is voor de cultuursector. Als directeur van het Suske en Wiske Museum nam ik zowel het zakelijke als het inhoudelijke voor mijn rekening. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd, dus mijn interesse ligt vooral bij het financiële luik. De rol van zakelijk leider is dan ook helemaal mijn ding.”
Bart: “Het zakelijke en het artistieke hebben hun eigen plek en hun eigen autonomie, dat is een gezonde situatie. Ik hou de koppeling in de gaten, zonder te veel nodeloze inmenging.”
Wat gaan jullie missen van jullie vorige job?
Bart: “Ondanks het massale toerisme heb ik Amsterdam heel erg leren waarderen. Maar het meest ga ik natuurlijk mijn team missen. We hebben samen aan de kar getrokken en er is veel wederzijds vertrouwen. Nu ben ik klaar om in de Warande een gelijkaardig verhaal te schrijven.”
Lieve: “Wat ik zeker niet ga missen, is het fileleed. Van mijn provinciale collega’s hoef ik ook geen afscheid te nemen. De Warande is vandaag nog een autonoom provinciebedrijf.”
Jullie treden inderdaad aan in een periode waarin er ook onzekerheid is over de toekomst van de Warande.
Lieve: “We zijn er ons goed van bewust dat er veel beweegt. De uitdagingen die dat met zich meebrengt, hebben ook deel uitgemaakt van onze keuze. We willen ervoor gaan, ondanks dat grote vraagteken.”
Bart: “We beseffen dat er een politieke beslissing genomen moet worden en dat die consequenties zal hebben. We moeten niet pretenderen dat we die beslissing volledig kunnen sturen, maar we hopen natuurlijk wel dat we hierin gehoord zullen worden.”
Lieve: “Mijn wens is vooral dat de uitkomst onze bezoekers, onze medewerkers en iedereen die cultuur een warm hart toedraagt ten goede komt.”
Zijn jullie al trouwe klanten van de Warande?
Lieve: “Ik pik al ruim tien jaar met een groep vrienden regelmatig een voorstelling mee. Vroeger hadden we een abonnement, nu zijn we Goudvinken. Ik ga graag naar theater, zowel verrassende voorstellingen als bekende namen.”
Bart: “Er staan heel wat projecten en programma’s op de agenda waar ik dit voorjaar zeker naar ga kijken, ik wil zoveel mogelijk meepikken. Onlangs hadden we ‘Opening Night’ van DE HOE in de Brakke Grond. Zij waren laaiend enthousiast over de ontvangst die ze een week eerder in de Warande hadden gekregen. Dat positief gevoel wil ik graag meenemen.”
tekst: Wouter Adriaensen