Nagedacht met Tinneke Beeckman en Willem Lemmens: online editie

Hoe kijken filosofen naar de actualiteit? Wat valt hen op dat wij over het hoofd zien? En welke van hun inzichten kunnen ons helpen bij de dagelijkse nieuwsconsumptie? In Nagedacht ontvangen Jos Geysels en Joël De Ceulaer twee Vlaamse of Nederlandse filosofen die grondig stilstaan bij de actualiteit van het moment. 

Tinneke Beeckman

Tinneke Beeckman is een Vlaams filosofe en columniste. Ze gaf les aan de Vrije Universiteit Brussel en specialiseerde er zich in de politieke filosofie in de Nieuwe Tijd. Eerder schreef ze over Freud, Nietzsche, Heidegger en voornamelijk over Spinoza. Die laatste bracht haar tot een nieuw perspectief en actuele inzichten in haar meest recente publicatie: 'Machiavelli’s Lef'.  

Willem Lemmens 

In de media is hij eerder gekend als 'de man van', maar daarbuiten filosoof, ethicus en docent aan Universiteit Antwerpen: Willem Lemmens smeet zich eerder op de voorstellen van Gwendolyn Rutten rond abortus en euthanasie, waar hij absoluut geen heil in ziet. De pensée unique die we zo lang in Vlaanderen heiligden, brokkelt af bij de coronacrisis. "Plots zien we dat we op ons eentje heel kwetsbaar zijn". (Quote uit De Standaard)