Hiphop in Turnhout leeft!

Boatey Amoo en Klinton Van de Sande richtten in 2017 samen The Next Generation (TNG) op. Met TNG willen ze het hiphopaanbod in de regio terug opkrikken én jonge artiesten creatie- en podiumkansen bieden. Met coachingstrajecten voor jongeren en de organisatie van Parkwijk Vibes zijn ze al aardig op weg. We spreken hen net voor de eerste set van GOUD, de feestnacht van ‘50 uur de Warande’. 

 

Amoo: We misten de hiphop events waar we zelf als jonge gasten naartoe gingen: de hiphopavonden in de Wollewei, Club 1900, Kursaal, The Pike. Het is allemaal verdwenen. We vroegen ons af hoe we ervoor konden zorgen dat de nieuwe generatie in Turnhout ook een aanbod had. We besloten een eventkantoor op te richten om hiphopfeestjes te organiseren. Inmiddels breidde onze werking uit en ligt onze focus meer op coachingstrajecten en het management voor jonge artiesten.


Wat houden die coachingstrajecten in? 

Klinton: Samen met Jeugdhuis Wollewei en stad Turnhout startten we een project waarbij we jonge artiesten kansen willen bieden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruik maken van een gratis studio in de Wollewei als ze de mogelijkheid niet hebben om naar een grote studio te stappen. We organiseren regelmatig workshops en wekelijkse studiosessies waar ze met ervaren artiesten aan hun muziek kunnen werken. 

Amoo: De workshops combineren het creëren, de productie, de marketing. Alle stappen dus om een liedje uit te brengen. En we geven natuurlijk ook podiumkansen. Er zijn jaarlijks twee evenementen in de Wollewei waar de jongeren die naar onze studio komen, optreden. Van daaruit kunnen ze doorgroeien naar Parkwijk Vibes, waar ze dan de kans krijgen om op een groter podium te staan. 


Jullie verzorgden de hiphop line-up in de Kuub tijdens GOUD. Wat betekent dit voor jullie? 

De artiesten die tijdens GOUD op het podium staan, komen allemaal uit Turnhout. Ze liepen of lopen een traject in de Wollewei en dragen elk op hun eigen manier bij aan TNG. Ze zijn al langer actief in de muziek, maar kregen eerder niet de erkenning die ze verdienden. Deze samenwerking met de Warande maakt dit wel mogelijk. Ze worden nu gezien en geapprecieerd in hun eigen stad!


Hebben jullie het gevoel dat jullie werking nieuw leven blaast in de Turnhoutse hiphopscene?

Klinton: Beetje bij beetje begint het te groeien. Momenteel organiseren we geen feestjes zoals eerst, maar we zien constant nieuwe mensen die interesse hebben in de trajecten die we aanbieden. Het is haast niet bij te houden. Er is teveel talent voor te weinig dagen. Hiphop in Turnhout leeft!  


Wat mogen we jullie wensen voor deze feestavond- en nacht? 

Klinton: Dat het een gezellige avond wordt en dat de jongeren die op het podium staan nadien het gevoel hebben dat ze konden brengen wat ze wilden brengen. Het belangrijkste is dat ze blij zijn met wat ze vanavond tonen.

Amoo: En dat ze aan Turnhout kunnen laten zien dat ze van hier zijn en talent hebben. Ze verheugen zich er erg op om op het podium van de Kuub te staan. Het is niet alleen voor hen een droom die uitkomt, maar ook voor ons als begeleiders. Het geeft voldoening om deze jongeren zulke kansen te geven. 


Geslaagd in jullie opzet? 

Amoo en Klinton: Zeer geslaagd!  

 


 

Hiphop in Turnhout leeft!
Bart Van der Moeren