Marc Almond

Met de ‘Chaos and the Hits Tour’ komt de Soft Cell-frontman Marc Almond in maart naar de Warande. Het is het enige concert in België! Hij viert hiermee zijn 65ste verjaardag.

Marc Almond verwierf begin jaren ’80 grote faam als frontman van Soft Cell. Na de split begon hij een solocarrière. Hij verkocht in totaal meer dan dertig miljoen platen en albums. Tijdens het optreden in de Warande brengt hij songs uit zijn laatste albums, maar evengoed enkele van zijn grootste hits.

Je bracht je nieuwe plaat ‘Things We Lost’ uit op 28 oktober 2022. Hoe ervoer je het schrijfproces?

Marc Almond: De samenwerking met Chris Braide was en is zo leuk. Hij heeft zo’n geweldige positieve energie en is zo ongelooflijk getalenteerd. Chris stuurde me wat melodielijnen, misschien een ruw instrumentaal nummer en ik zette de tekst erop.

Ik las ergens dat je soms liever liedjes speelt en opneemt die door andere songwriters zijn geschreven dan dat je je eigen liedjes schrijft. Waarom is dat?

Almond: Ik hou ervan om liedjes van anderen op te nemen, omdat we allemaal maar een beperkt aantal ideeën hebben. En na 40 jaar raken mijn ideeën op. Als ik eenmaal voor een nummer heb gekozen dat bij me past, en ik voel dat ik iets extra kan toevoegen, dan probeer ik verschillende arrangementen uit en kijk hoe de zang klinkt. Het werkt zeker niet altijd, dan ga ik op zoek naar een ander nummer.

In maart 2023 kom je naar Europa voor een aantal soloshows. De tournee werd een aantal keer verplaatst omwille van de coronapandemie. Wat vind je ervan dat je terug kan toeren en wat verwacht je van de shows?

Almond: Ik heb me door de laatste jaren heen geworsteld. De coronapandemie heeft ons allemaal veranderd. Er was het besef dat je door je huis te verlaten, je een virus kon oplopen waardoor je erg ziek kon worden of zelfs kon sterven. Het was heel moeilijk om hiermee om te gaan, maar heel veel mensen hadden het nog veel erger. Ik zag vrienden ziek worden of hun bedrijf verliezen, en vervolgens ziek worden door de angst en stress van dit alles. Dus ik ben dankbaar voor het geluk dat ik had en kijk uit naar de toekomst. Dat is een uitdaging voor ons allemaal. Ik hou van toeren. Ik wil dat we tijdens de shows vieren dat we er nog steeds zijn op de een of andere manier. Ik wil dat het publiek hun zorgen een paar uur kan vergeten en dat men glimlachend naar huis gaat.

Je hebt zo’n enorm oeuvre, is er een album of een nummer waar je het meest trots op bent?

Almond: Ik denk dat het er twee zijn: ‘Non Stop Erotic Cabaret’, het eerste album van Soft Cell. Ik denk dat dat album doordrenkt is met het New Yorkse gevoel van die tijd: het gevaar, de scherpte, de opwinding ... het was fantastisch om er deel van uit te maken.

En het tweede is mijn soloalbum ‘Mother Fist’. Het past perfect in de jaren die ik doorbracht in Barcelona: de verspilde jeugd, de sfeer die de stad creëerde ... Het staat vol met herinneringen aan het leven dat verloren is gegaan, maar dat ik enorm diep beleefd heb.

Waarom zouden mensen een ticket moeten kopen voor je optreden in de Warande?

Almond: Omdat het een geweldige show wordt! Belgen zijn altijd zo’n geweldig publiek. Ik speel een combinatie van oud, nieuw en favorieten: hoe kan ik ‘Tainted Love’ niet spelen ... fans zouden me haten. En laten we dansen voordat we allemaal dood zijn.

tekst: de Warande

naar het concert