Nagedacht met Katleen Gabriels en Antoon Vandevelde: online editie

Hoe kijken filosofen naar de actualiteit? Wat valt hen op dat wij over het hoofd zien? En welke van hun inzichten kunnen ons helpen bij de dagelijkse nieuwsconsumptie? In Nagedacht ontvangen Jos Geysels en Joël De Ceulaer twee Vlaamse of Nederlandse filosofen die grondig stilstaan bij de actualiteit van het moment. 

Katleen Gabriels

Katleen Gabriels denkt, zoals vele filosofen, graag na over het leven. In haar thesis schreef ze over 'Second Life', een virtuele wereld waarin we naast ons tastbare leven er nog eentje in digitale vorm kunnen leiden. Het platform verkoopt zichzelf onder de leuze dat je “kan zijn wie je echt wil zijn”. Wie is dat dan, en waarom kunnen we onszelf dan niet zijn in de eerste instantie? 

Maakt de technologie ons leven dan werkelijk beter of gemakkelijker, en is er nog een grens tussen on -en offline? Deze moraalfilosofe, gespecialiseerd in computertechniek is in ieder geval voorstander van flashdrives en externe schijven. 

Antoon Vandevelde

Antoon Vandevelde is eveneens moraalfilosoof. Hij stelt eerder de sociale rechtvaardigheid -en zekerheid in verband met de economie in vraag. In 2017 werd zijn boek 'Het geweld van geld' gepubliceerd, waarin hij de ambivalentie van het geld bespreekt. Geld ontstond niet, zoals velen denken, als een logische efficiënte oplossing in voor de handel, wel in juridische interacties en religieuze contexten. En we blijken er maar nooit genoeg van te krijgen. Zoals Aristoteles het stelde; de logica van het nooit genoeg is een kosmische imperfectie.