Nagedacht met Johan Braeckman en Patrick Loobuyck: online editie

Hoe kijken filosofen naar de actualiteit? Wat valt hen op dat wij over het hoofd zien? En welke van hun inzichten kunnen ons helpen bij de dagelijkse nieuwsconsumptie? In Nagedacht ontvangen Jos Geysels en Joël De Ceulaer twee Vlaamse of Nederlandse filosofen die grondig stilstaan bij de actualiteit van het moment. 

Johan Braeckman 

Johan Braeckman studeerde aan de schoolbanken van Universiteit Gent, waar hij nu vaak zelf vooraan in de aula postvat. Zijn doctoraat behaalde hij onder begeleiding van niemand minder dan Etienne Vermeersch. Toegespitst op de Wijsgerige Antropologie, zal je Johan Braeckman het meest horen praten over onderwerpen zoals Charles Darwin, de evolutietheorie, het creationisme en de pseudowetenschappen. Hij slaat graag een brug tussen de bio-ethiek, wetenschap & religie en het kritisch denken.

Patrick Loobuyck

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en moraalwetenschappen aan de UGent, maar doopte zichzelf om tot atheïst. Godsdienst is misschien aan het bittere eind van zijn ophemeling toe, maar zoals zijn boek uit 2017 kopt, is ‘Samenleven met gezond verstand’  misschien wel de nieuwe belijdenis. Naast hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen te zijn, duikt hij ook als gastdocent op bij de Universiteit Gent, bij collega Johan Braeckman. Hij schrijft regelmatig voor o.a. Knack, De Standaard, De Morgen en Le Soir, maar ook op Twitter kan je deze filosoof op de voet volgen.