STAN & Olympique Dramatique | Toneelhuis - KLYTAIMNḖSTRA
Sam Assaert

KLYTAIMNḖSTRA

STAN & Olympique Dramatique | Toneelhuis
  • do 2 mei 24
    20.15
    gratis inleiding om 19.30 uur in de Tuinzaal
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend

STAN en Olympique Dramatique spelen het eerste deel uit de Oresteia-trilogie en focussen op de tomeloze oorlogszucht en toxische mannelijkheid.

If evil is in this wind, let it blow over.” Dat lezen we in de vertaling van de Oresteia door Ted Hughes. Het eerste deel uit de trilogie van de Griekse tragediedichter Aischylos richt zich op de geschiedenis van koning Agamemnon en zijn vrouw Klytaimnḗstra.

De vorst besluit om hun dochter Iphigenia te offeren in ruil voor een gunstige wind om zijn schepen naar Troje te voeren. Wanneer Agamemnon de Trojaanse oorlog uiteindelijk wint, keert hij terug naar huis, waar hem een confrontatie met Klytaimnḗstra staat te wachten.

STAN maakte in de zomer van 2022 een openluchtvoorstelling in Elefsina (Griekenland), de geboorteplaats van Aischylos. In 2024 bewerken ze samen met Olympique Dramatique 'Klytaimnḗstra' voor theaterzalen. In de voorstelling komen drie versies van de bekende Griekse tragedie samen: de originele tekst van Aischylos, de meesterlijke Engelse vertaling van Ted Hughes, en de rauwe interpretatie Bloedbad van Gustav Ernst. Door deze drie lezingen van de mythische tekst naast elkaar te plaatsen, komen de tomeloze oorlogszucht en toxische mannelijkheid aan de oppervlakte en zien we het personage van Agamemnon in een nieuw daglicht.

De cast bestaat uit een groep van Belgische en Griekse acteurs en een Filipijnse en Noorse performer. Een polyfoon ensemble, dat verschillende perspectieven belichaamt en de dynamieken tussen dansers en acteurs blootlegt. Een dissectie van misogynie, 2500 jaar geleden en nu. Van machtshonger en geweld, van de onverschilligheid waarmee we de bruutheid ondergaan. Een bevraging van hedendaagse (gender)identiteiten en waarheden. Met als vormelijke leidraad: waar neemt intuïtie het over van ratio?

Jolente De Keersmaeker: “Het verhaal van de Trojaanse Oorlog is vandaag, helaas, brandend actueel. Ik heb in de kerstvakantie de tekst nog zitten aanpassen. Gustav Ernst beschrijft heel dwingend en uitgebreid wat Agamemnon heeft meegemaakt in de oorlog. Dat is bijna een kopie van de verhalen die nu uit Oekraïne of Gaza komen.” (interview in De Morgen)

 

castwijziging

Gustavo Gláuber vervangt Josh Serafin. Gustavo was eerder te zien in de voorstelling Orphans van STAN.

 

inleiding

Bij deze voorstelling is er een gratis inleiding van 19.30 tot 20 uur in de Tuinzaal (+1). Neem de lift of trap naast café Barzoen.

taal

Nederlands, Engels, Grieks en Portugees gesproken
Nederlands boventiteld


leeftijd

vanaf 16 jaar


In reeks Stadstheaters

Je kan deze voorstelling ook kopen in een voordelige reeks.
meer infotaalicoon 4

credits

van en met: Antonis Antonopoulos, Adriana Bakker, Synne Enoksen, Sara Haeck, Eleni Moleski, Gustavo Gláuber, Maria Skoula en Stijn Van Opstal
concept en regie: Jolente De Keersmaeker
tekst: ‘Agamemnon’ (‘Oresteia’) van Aischylos, Ted Hughes en Gustav Ernst
beeld: Sam Asaert
bewegingsadvies: Youness Khoukhou
scenografie en licht: Thomas Walgrave
kostuums: Rachid Laachir concept
muziek: Frank Vercruyssen
productie: STAN en Olympique Dramatique | Toneelhuis
coproductie: European Capital of Culture Elefsina 2023

met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid

logo Vlaanderen