In Absentia - Helder  Seabra

In Absentia

Helder Seabra (B/Portugal)
  • do 20 feb 25
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend
Exact tien jaar geleden ging de Portugees-Belgische choreograaf Helder Seabra in de Warande in première met ‘In Absentia’; zijn tweede en ongetwijfeld sterkste voorstelling. Tien jaar later herneemt hij deze uiterst energieke, viriele en gevoelige voorstelling met schitterende livemuziek.

Er mag gehuild en gelachen worden. Vijf mannen onderzoeken en ervaren de emotionele, mentale en fysieke impact van verlies. Tien jaar na de première zijn ze ouder geworden en is de wereld veranderd, maar verlies is er nog steeds.

Samen bieden ze het hoofd aan andere en nieuwe vormen van verlies, zoals het vervagen van jeugd of de stille strijd van vaders die vervreemden van hun kinderen. Het podium wordt opnieuw het strijdtoneel van pure energie, veerkracht en rauwe kwetsbaarheid.

Seabra’s ruwe viriliteit is best verfrissend in de eerder vrouwelijke hedendaagse danswereld

De Standaard, 2015

in reeks: Dans XL

Koop deze voorstelling in een voordelige reeks.
meer info en tickets


in reeks: Dans XXL

Koop deze voorstelling in een voordelige reeks.
meer info en tickets

Focus op choreograaf Helder Seabra

Helder Seabra is geboren in Portugal, maar dans bracht hem naar België. Hij danste en werkte met topchoreografen Wim Vandekeybus, Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet. Zijn werk wordt gekenmerkt door een opvallend dynamische en gearticuleerde stijl, waarbij hij de energie van Vandekeybus naadloos vermengt met de poëzie van Larbi. Hij doet dit op een manier die zowel rauw als verfijnd is.

Sinds tien jaar maakt hij ook eigen voorstellingen die internationaal uitgenodigd worden. Van bij het prille begin ondersteunde de Warande Helder Seabra in het ontwikkelen en presenteren van zijn eigen werk. Helder kwam meermaals in residentie in de Warande en ging vaak in première in onze Schouwburg.

Na tien jaar intensief samenwerken, focussen we dit seizoen op het werk van deze Belgisch-Portugese choreograaf. Met ‘In Absentia’ hernemen we in onze Schouwburg zijn tweede, strafste voorstelling. We verkopen tickets voor ‘The Well in the lake’, een dansvoorstelling van Helder en zijn Cubaanse kunstbroeder Julio César Iglesias Ungo, te zien op 18 februari in cc de Werft in Geel. En als kers op de taart geniet je tijdens festival WinterWarm van 4 tot 8 februari van een nieuwe massachoreografie in de bossen van de Hoge Rielen. We vroegen Helder om voor het beeldend kunstenparcours 'UIT HET DONKER' verschillende choreografieën te maken met dansers van dansscholen uit Geel, Herentals, Kasterlee en Turnhout.

credits

concept, regie en choreografie: Helder Seabra
oorspronkelijk gecreëerd en gedanst door: Ricardo Ambrózio, Jeffrey Schoenaers, Joris Baltz en Helder Seabra
oorspronkelijke (live)muziek: Elias Devoldere en Stijn Vanmarsenille
lichtontwerp: Kim Rens
scenografie: Kim Rens en Helder Seabra
oorspronkelijk kostuumontwerp: Katleen Eeckout
oorspronkelijk geluid: Dries Wouters
oorspronkelijke foto's: Koen Broos & Marta Viana 
oorspronkelijke video's: Marta Viana