Magisch Instinct

begin 2020
foyer Schouwburg
gratis

In de landen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MONA) is het heel moeilijk voor vrouwen om te praten over hun verlangens of lichamelijke behoeftes. Maar tijdens de Arabische lente begonnen de Arabische vrouwen hun eigen strijd voor hun rechten. Geweldige illustratoren en stripromanisten begonnen te tekenen over gevoelige onderwerpen als naaktheid, revolutie, dubbele normen en seksuele taboes.

Op deze muren van de Warande Schouwburg tonen we een selectie cartoons van vrouwelijke tekenaars met roots in MONA-landen. We tonen verrassende vrouwen. Niet alleen hun stripfiguren, maar ook hun tekenstijlen! Vrouwenrechten staan centraal.

In het kader van Arab Cartoon Festival

 

Zainab Fasiki

Zainab Fasiki is het best bekend om haar verzameling tekeningen genaamd het Hshouma-project gemaakt in 2018. In dit project toont ze afbeeldingen van naakte vrouwen en kaart ze de dubbele norm aan en de seksuele taboes. Hshouma werd voor het eerst tentoongesteld in Madrid, Spanje. Haar werk is gericht op het bestrijden van censuur, taboes en schaamte in Marokko.

 

Raphaelle Macaron

Raphaelle Macaron is geboren en getogen in Beiroet, Libanon, waar ze haar studies in illustratie en strips afrondde. Sinds 2012 werkt ze als freelancer in illustratie, strips, grafisch ontwerp, animatie en reclame. Ze is een actief lid van het collectief Samandal. Ze houdt van muziek, concerten en verzamelt impulsief platen. Ze is momenteel gevestigd in Parijs, waar ze werkt aan haar eerste grafische roman.

 

Alaa Satir

Alaa Satir is een Soedanese cartooniste uit Khartoem, afgestudeerd als architect aan de Universiteit van Khartoem. Ze werkt momenteel als grafisch ontwerper, illustrator en cartoonist. Verschillende bedrijven en ngo’s maakten al gebruik van haar beeldende werk. Ze maakte haar eerste persoonlijke tentoonstelling in 2017, Morning Doodles, waarin onderwerpen als feminisme, sociale media en politiek aan bod kwamen. Ze nam ook deel aan een tentoonstelling in maart 2018 voor vrouwenrechten en tegen gender gerelateerd geweld. In juni 2018 lanceerde ze een nieuw merk met de naam Planet B.

in samenwerking met Omnes en Stripgids