Project Knipoog: een verhaal

Jan en Frank hebben elkaar nooit eerder ontmoet. Toch kwamen ze bij het begin van het nieuwe Warandeseizoen samen genieten van het concert van Jef Neve in de Schouwburg. Frank is een enthousiaste bezoeker, Jan een van de vrijwilligers van Knipoog. Dat initiatief wil psychisch kwetsbaren en mensen met een mentale beperking een eerste drempel laten overwinnen om kennis te maken met cultuur en hen ook regelmatig laten genieten van een voorstelling.

Een klein uur voor Jef Neve het podium van de Schouwburg zal opstappen, komen Jan en Frank aangefietst. Knipoog-vrijwilliger Jan is zijn blind date Frank gaan oppikken bij De Bosschen, de wooninstelling van vzw Mekanders waar die laatste verblijft.

“Ik wil naar eender welke voorstelling komen, maar alleen als het met de fiets of te voet kan”, vertelt Jan met de glimlach. “Jarenlang heb ik gewerkt in ’t Zwart Goor (nu Klavier: dienstverleningscentrum in Merksplas). Sinds ik met pensioen ben, zet ik me graag voor Knipoog in. Naar integratie toe vind ik dit een zeer waardevol initiatief. Inmiddels ben ik al ruim twintig keer met een Knipoger naar de Warande gekomen, nu voor het eerst met Frank.”

Hoe zo’n avond precies verloopt, kan Frank haarfijn schetsen: “Nadat we samen naar de Warande zijn gefietst, pikken we aan de ticketbalie onze kaartjes op. Voor we de zaal binnengaan, passeren we langs de vestiaire en het toilet. Soms gaan we voor de voorstelling nog iets drinken, anders tijdens de pauze of na afloop. Daarna brengt de vrijwilliger mij terug naar huis.”

Elk seizoen selecteert de Warande samen met de animatieverantwoordelijken van enkele voorzieningen uit de Kempen een tiental voorstellingen. “In voorzieningen voor mensen met een beperking spreken de vrijetijdsverantwoordelijken geïnteresseerden aan”, weet Jan. “Zodra er kandidaten zijn, belt de verantwoordelijke mij, om te vragen of ik zin en tijd heb om een van hun bewoners te begeleiden.” Frank pikin: “Dien, mijn verantwoordelijke bij Mekanders, heeft gevraagd of ik graag naar dit concert wou. Jef Neve had ik nog nooit zien optreden. Ik weet wel dat hij piano speelt en heb al cd’s van hem beluisterd. In totaal ga ik dit seizoen naar 23 voorstellingen, ook in Hoogstraten en Geel. Voornamelijk bezoek ik concerten, van jazz en klassieke muziek tot Lambchop, K’s Choice, Margriet Hermans en Guido Belcanto, soms ook circus en voorstellingen van Theater Stap.”

“Die staan niet allemaal in het Knipoogprogramma, hoor”, nuanceert Jan. “In mijn ogen is Frank ook geen doorsnee Knipoger. De meesten zouden nooit op eigen houtje komen, omdat ze het zonder begeleider niet durven of kunnen.” Frank glundert en raakt op dreef. “Ik ben nu 45 en kom hier al sinds mijn tienerjaren; vroeger met mijn vader, momenteel vaak in overleg met mijn broer die dan kaartjes regelt. Als ik iets absoluut wil zien, kom ik met de fiets of kijk ik op voorhand de dienstregeling van de bus na.

Mijn leukste herinneringen? Bart Peeters! Die krijgt er altijd de sfeer in. Clouseau, Kommil Foo en Marc Almond waren ook goed. En van Nicole & Hugo heb ik na afloop ooit nog een plaatje kunnen kopen”, zegt de ondernemende bezoeker.

De troeven van de Warande zet Frank graag op een rij: “Je kunt er makkelijk je fiets kwijt. Ook met de bus is de Warande vlot bereikbaar. Er is een café én een gevarieerd programma. Mijn keuze maak ik meestal al tijdens de Knipoogbeurs die de Warande jaarlijks organiseert. Het aanbod is goed maar zou best wat uitgebreider mogen”, suggereert de trouwe bezoeker, voor wie dit meer dan louter vrijetijdsbesteding is. “Hierdoor breidt mijn vriendenkring uit en leer ik ook eens mensen zonder beperking kennen. Naar de Warande komen, geeft mij ook zelfvertrouwen. Zelf de bus nemen, mijn fiets op slot doen, kaartjes ophalen, met een bankkaart betalen, op de juiste plaats gaan zitten… Dat zijn allemaal kleine dingen, maar ik moet er wel aan denken.”

En vrijwilliger Jan? Ook die verruimt dankzij Knipoog zijn horizon. “Hierdoor leer ik zeer diverse mensen kennen, van tieners tot senioren, en zie ik voorstellingen die ik zelf niet meteen zou kiezen. Knipogers zijn doorgaans enthousiast over de voorstelling die ze kunnen zien. Dat maakt het bezoek ook voor mij leuk”, bekent Jan. Daarmee doet hij Frank hardop dromen. “Ooit zou ik graag zelf ook in de Warande willen beginnen als vrijwilliger, bijvoorbeeld om tickets te scannen.”

 

Zin om ook vrijwilliger voor Knipoog te worden?
Contacteer Lien Van Ballaer: lien.vanballaer@warande.be - 014 47 21 05 of 0499 26 24 55 

Het project Knipoog is een samenwerking met Kando, Mekanders, Klavier, Het Gielsbos, Muylenberg, Talander, Ter Loke, GGZ Kempen en Widar.

Ook bij vrijetijdsorganisatie DINAMO kan je deelnemen aan Knipoogactiviteiten. Bij DINAMO kan je dansen, sporten, koken, kunst maken, mee op uitstap gaan… en nog veel meer! Je komt er zelfstandig naartoe en je gaat zelfstandig naar huis. Vrijwilligers begeleiden al deze toffe activiteiten.

Lees hier alles over Knipoog.

 

tekst: Gunter Jacobs
foto’s: Greet Van Opstal