Double bill van Lisbeth Gruwez: “Een historie over wat ik al gedanst heb”

Fan van dans? Dan staat zaterdag 3 februari hopelijk al aangekruist in je agenda. De Warande presenteert die avond een unieke ‘double bill’. Eerst Lisbeth Gruwez in duet met pianiste Claire Chevallier in de Schouwburg, daarna Voetvolk en Dendermonde ‘Into the Open’ in de Kuub. “Het wordt een spannende avond, van klassiek tot zotjes.”


Laat ons beginnen met Piano Works Debussy. Het is de eerste keer dat je op klassieke muziek danst, Lisbeth.
Lisbeth: “Af en toe dans ik solo, om terug tot mezelf te komen. Deze voorstelling is geboren uit mijn verlangen om met een partituur te dansen, dat had ik nog nooit gedaan. Pagodes is het eerste werk dat ik van Debussy gehoord heb. Prachtige muziek, met die textuur van klanken, als een waaier die open en dicht gaat. Alleen had ik dan een pianiste nodig die Debussy voor me wou spelen.”
Claire: “Er wordt maar zelden op muziek van Debussy gedanst. ‘Prélude à l’aprèsmidi d’un faune’, ja, maar dat is een orkestraal werk voor balletten. Lisbeth stelde me een avontuur voor dat ik graag wou meemaken.”

Lisbeth: “De vroege muziek van Debussy is romantisch. Wij hebben gekozen voor de late, moderne Debussy. Die leunt aan bij jazz, waar ik graag op dans.”
Claire: “De muziek lijkt abstract, op het minimale af, heel precies en verfijnd, maar toch hoor je er heel menselijke emoties in. Er zijn zoveel lagen dat je je geen moment verveelt.”

Hoe zijn jullie hieraan begonnen? 
Lisbeth: “Ik had nog nooit een partituur bekeken. De eerste week heeft Claire me het gevoel beschreven dat Debussy erin heeft gelegd en hoe hij wou dat zijn muziek gespeeld werd. Het was Chinees voor mij maar toch werd ik erin getrokken.”
Claire: “ Van in het begin was er respect voor elkaar. Het was een fluïde zoeken in ons beider spel. Ik heb niet het gevoel dat ik anders moet spelen omdat Lisbeth ondertussen danst. Soms gaat het om zeer kleine details. Als ik een idee neem, moet ik dat vasthouden, terwijl ik er anders vrijer mee om zou gaan.”

Kunnen jullie voor de voorstelling al een tipje van de sluier oplichten?
Lisbeth: “We willen het publiek onderdompelen in een klankbad en een gevoeligheid, in een ragfijn spinnenweb waarin alles met elkaar in verbinding staat. In het begin zit Claire met haar rug naar mij toe, we moeten echt intens naar elkaar luisteren en op elkaars synergie surfen. Op een bepaald moment is er een keerpunt, waarop de piano wordt omgedraaid en het openbreekt. Deze voorstelling is een historie van wat ik al gedanst heb, van voorzichtige eerste stappen naar hedendaags euforisch.” ‘Piano Works Debussy’ contrastreert mooi met ‘Into the Open’.
Lisbeth: (lacht) “Het wordt een bijzondere avond, spannend ook, van klassiek naar zotjes. Ons idee voor ‘Into the Open’ was ‘dance meets concert’. We hebben de verhoudingen omgedraaid en massa’s op concerten bestudeerd. De choreografie op het podium is gebaseerd op het nabootsen van de bewegingen van een publiek. Er wordt esthetisch verantwoord geheadbangd en gepogood (lacht). ‘Into the Open’ wordt gespeeld door drie muzikanten en vier dansers, maar als het een goede show is, staat op het einde iedereen te dansen op het podium.”

Wie of wat is Dendermonde?
Lisbeth: “De band van Maarten (Van Cauwenberghe, die samen met Lisbeth Gruwez in 2007 Voetvolk oprichtte, red.). Tijdens de coronaperiode had hij veel muziek opgenomen. Het leek ons tof om iets met die keldertapes te doen en de band zag dat ook zitten. Ondertussen hebben we al op Pukkelpop gestaan met ‘Into the Open’.”

Hebben jullie een bijzondere band met de Warande?
Lisbeth: “Ik kom er graag, het is een prachtige omgeving. Backstage is het wel een echte doolhof. Ik herinner me ook het gezellig caféetje.”
Claire: “Ik heb er eens heel lang geleden opgetreden, op een regenachtige avond. Die herinnering vervang ik graag door een nieuwe (lacht).”


tekst: Wouter Adriaensen
foto’s: Maarten Van Cauwenberghe en Danny Willems


Double bill Piano Works Debussy
(Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier) + Into The Open (Voetvolk / Lisbeth Gruwez) op za 3 feb om 20.15 uur in de Schouwburg


Of ga naar Club Kuub Into the Open (Voetvolk / Lisbeth Gruwez) + MOTOR!K op za 3 feb om 20.15 uur in de Kuub


TIP! dezelfde avond: opening expo Joris Van de Moortel